ZAGREB, 26 listopada (Hina) - U naše krajeve stiže sve više nojeva. Malo tko zna da se nojevo meso u nas jelo još u starorimsko doba, o čemu svjedoče zapisi s ovih naših prostora.
ZAGREB, 26 listopada (Hina) - U naše krajeve stiže sve više nojeva.
Malo tko zna da se nojevo meso u nas jelo još u starorimsko doba, o
čemu svjedoče zapisi s ovih naših prostora. #L#
Sve bi više ljudi diljem Hrvatske htjelo uzgajati nojeve i sve ih
više i uzgaja. Noj (Struhio Camellus), poludivlja je životinja, a
ujedno i najveća ptica na svijetu. Uz to - ptica trkačica. Živi,
obično, na jugu i zapadu afričkog kontinenta. Odrasli noj težak je
između 120 i 150 kg, te visok dva do 2,5 m. Ženke godišnje snesu
šezdesetak jaja, od kojih se u intenzivnoj proizvodnji godišnje
uzgoji oko 35 nojića. Nojevi u prirodi žive i do 60 godina,
objašnjava veterinar Edmondo Šuran u 'Gospodarskom listu'.
Zanimljivo je da se lako prilagođavaju svim klimatskim uvjetima.
Oko 1860. godine započo ozbiljan uzgoj nojeva. Danas njihov uzgoj
predstavlja pravu nauku, pa se u šali govori o svojevrsnoj
"nojologiji".
Početkom 19. stoljeća primarni su proizvodi bili koža i perje.
Postupno se nojevo meso počelo pojavljivati za gurmanskim
trpezama. Nojetina se u ovo naše doba uobičajeno nalazi na
dijetalnom jelovniku srčanih bolesnika, oboljelih od karcinoma, te
vrhunskih sportaša.
Ako vam salo pritišće srce, unjesto svinjetine jedite nojetinu!
(Hina) ld ld