BEČ, 20. listopada (Hina/APA) - U sezoni vrućih kestena, dobri poznavatlji ove poslastice otkrivaju kako prepoznati dobre kestene, odnosno marone i razlučiti ih od loših.
BEČ, 20. listopada (Hina/APA) - U sezoni vrućih kestena, dobri
poznavatlji ove poslastice otkrivaju kako prepoznati dobre
kestene, odnosno marone i razlučiti ih od loših.#L#
Njemački magazin za muškarce "Men's Health" upozorava čitatelje da
maroni moraju biti teški i tvrdi. Ako su lagani, meki i smežurani,
to je neprijeporan znak da su truli, pljesnivi i crvljivi.
Kesteni slabije kakvoće ili oni koji nisu svježi i suhi imaju plod
boje karamele, a kod većine se kora ne da odvojiti od jestiva ploda.
Ako im je okus gorak umjesto da su prhki, nisu dobri; ako im je okus
po plijesni, užeženi su.
Osim što je crna, kupula im mora biti i sjajna. Ako na kupuli uočite
rupice, sigurno su crvljivi. Zeleno-bijelo baršunasto paperje
ispod kupule pečena jestivog ploda opasna je plijesan.
Za kakvoću je bitna i temperatura: ako je papirnata vrećica samo
topla, to je znak da su kesteni ili loše pečeni ili već ohlađeni. A u
tom će se slučaju vrlo teško guliti.
(Hina) jb il