ĐAKOVO, 20. rujna (Hina) - U vinogradima tvrtke Đakovačkih vina d.d. na 380 hektara Mandićevačkog i Trnovačkog vinogorja u tijeku je berba grožđa, u kojoj se i ove godine očekuje najviše graševine s 260 hektara vinograda.
ĐAKOVO, 20. rujna (Hina) - U vinogradima tvrtke Đakovačkih vina
d.d. na 380 hektara Mandićevačkog i Trnovačkog vinogorja u tijeku
je berba grožđa, u kojoj se i ove godine očekuje najviše graševine s
260 hektara vinograda.#L#
Beru se i visoko kvalitetne sorte poput bijelog i crnog pinota,
traminca, shardonaya i sauvignona te rajnski rizling i ružica. Po
riječima voditelja Vinogradarstva Đakovačkih vina d.d. Stjepana
Markovića slador je od 17 do 19 a potraje li lijepo vrijeme, mogao bi
se povećati i na 19 do 20. Iako je zbog vremenskih neprilika prinos u
nekim nasadima manji i za 40 posto, plod je, ocjenjuju u tvrtki,
zdrav i dobar, s optimalnim šećerom i kiselinom.
Đakovačka vina d.d. ove godine očekuju prosječan prinos od šest do
devet tona po hektaru, odnosno ukupno 250 tona grožđa. U berbi je
250 sezonskih radnika s Đakovštine koji za kilogram ubrana grožđa
dobiju 25 lipa. Svršetak berbe očekuje se potkraj listopada.
Usporedno s berbom grožđe se prerađuje u vinariji Đakovačkih vina,
koja proizvede 2,5 milijuna litara vina na godinu. Od toga čak 90
posto proda na domaćem, a ostatak izveze na njemačko, češko i od ove
godine na američko tržište. Na to je tržište u tri navrata izvezeno
50 tisuća butelja vina u vrijednosti od 100.000 dolara, a do kraja
godine ta se količina kani udvostručiti.
(Hina) sžup dd