LEICESTER, 11. rujna (Hina/Reuters) - Izgleda da su rimski carevi znali cijeniti svoje stručnjake. Po najnovijim otkrićima britanskih istraživača, dobivali su velike plaće i hranu koje se ne bi postidio ni današnji vrhunski
restoran.
LEICESTER, 11. rujna (Hina/Reuters) - Izgleda da su rimski carevi
znali cijeniti svoje stručnjake. Po najnovijim otkrićima
britanskih istraživača, dobivali su velike plaće i hranu koje se ne
bi postidio ni današnji vrhunski restoran. #L#
"Sve nam više postaje jasno da Rimljani za teške radove nisu
koristili samo robove i zatvorenike, nego su se oslanjali i na
stručnjake koje su dobro plaćali i hranili", izjavila je
arheologinja Marijke van der Veen sa Sveučilišta u Leicesteru.
Njezina su otkrića objavljena na godišnjem skupu Britanskog
društva za promicanje znanosti, a rezultat su prvih iskopavanja dva
rimska kamenoloma koji se nalaze duboko u pustinji južno od Kaira.
Iz kompleksa kamenoloma na brežuljku Claudianus (500 km južno od
Kaira i 120 km istočno od rijeke Nil), potječe kamen od kojega je,
među ostalim, izgrađen trijem Panteona, dok je ljubičasti kamen iz
susjednog brežuljka Porphyrites korišten za skulpture. Kako je
ljubičasta bila boja vladara i posebno se čuvala za plemstvo,
kamenje iz Porphyritea bilo je skupocjeno.
Marijke Van der Veen procijenila je da je trebalo između pet i osam
dana putovanja da se na devama i magarcima dođe od Nila do
kamenoloma.
"Budući da je to velika udaljenost, mislili smo da ćemo potvrditi
naše prethodno mišljenje kako su radnici, klesari i vojska živjeli
na skromnoj, osnovnoj prehrani", rekla je novinarima.
Ali ispitivanja smetlišta u blizini kamenoloma, na kojem su zbog
suhe klime ostaci hrane ostali gotovo isti kao na dan kada su
odbačeni, pokazali su nešto posve suprotno.
Pomno pretražujući hrpe smeća, arheolozi su pronašli ostatke više
od 50 vrsta hrane biljnoga podrijetla i kosti 20 vrsta životinja:
maslina, grožđa, artičoka, kruha, maslinova ulja, luka, češnjaka,
puževa, kamenica, odojaka, pilića, jaja, velikih količina ribe,
kupusa, lubenica, breskva, oraha, lješnjaka.
"Uzgajali su povrće na malim parcelama koje su zalijevali vodom
koju su koristili za pranje", rekla je van der Veen, dodajući da su
kamenice i riba dopremane s Crvenog mora udaljenog dva dana.
Postoje dokumentirani dokazi da su stručni radnici imali dvostruko
veću mjesečnu plaću od svojih kolega fizikalaca, a radnici u
kamenolomu dobivali su plaću i u hrani i vinu.
Kad je bilo najviše posla, u kamenolomu i oko njega okupljalo se i do
tisuću ljudi koji su vadili kamenje i pripremali ga za transport do
Nila, odakle je brodovima otpreman u Rim i dalje.
Na samo jedan dan puta od kamenoloma do Nila bio je kamp koji van der
Veen opisuje kao današnje "gostionice uz cestu". Umorni putnici i
iscrpljene životinje tamo su se mogli osvježiti na kraju napornog
dana, a na takve kampove su na povratku do rijeke nailazili u
intervalima od jednog dana, rekla je van der Veen.
(Hina) ag dgk