ZAGREB/HUDDINGE, 29. srpnja (Hina) - Jogurt s genetski izmijenjenim bakterijama mliječne kiseline moći će spriječiti pojavu zubnog karijesa, tvrde znanstvenici. Skupina švedskih, nizozemskih i britanskih znanstvenika, kako prenosi
njemački časopis "Die Welt", pokušava pobijediti bakteriju streptococcus mutans (S. mutans) koja se taloži na zubima i prerađuje šećer u kiseline koje uništavaju zubno tkivo. Lennart Hammastroem sa švedskog instituta Karolinska i njegovi kolege iz Leidena, Zeista i Londona, uzeli su za osnovu bezazlenu bakteriju mliječne kiseline lactobacillus zeae iz mlijeka i jogurta, a njezinom su nasljeđu dodali gen koji sadrži nacrt za izgradnju antitijela. Nakon laboratorijskih pokusa, znanstvenici su genetski izmijenjene laktobacile testirali na štakorima. Broj klica koje uništavaju zube kao i karijes na zubima znatno se smanjio. Znanstvenici ističu da se sama antitijela u ustima brzo razgrađuju, ali laktobacili se nastanjuju u ustima i trajno proizvode antitijela. Znanstvenici iz cijelog svijeta nastoje stvoriti cjepivo protiv zubnog karijesa. Stomatolozi s bostonskog instituta Forsyth nastoje blokirati
ZAGREB/HUDDINGE, 29. srpnja (Hina) - Jogurt s genetski
izmijenjenim bakterijama mliječne kiseline moći će spriječiti
pojavu zubnog karijesa, tvrde znanstvenici.
Skupina švedskih, nizozemskih i britanskih znanstvenika, kako
prenosi njemački časopis "Die Welt", pokušava pobijediti bakteriju
streptococcus mutans (S. mutans) koja se taloži na zubima i
prerađuje šećer u kiseline koje uništavaju zubno tkivo.
Lennart Hammastroem sa švedskog instituta Karolinska i njegovi
kolege iz Leidena, Zeista i Londona, uzeli su za osnovu bezazlenu
bakteriju mliječne kiseline lactobacillus zeae iz mlijeka i
jogurta, a njezinom su nasljeđu dodali gen koji sadrži nacrt za
izgradnju antitijela.
Nakon laboratorijskih pokusa, znanstvenici su genetski
izmijenjene laktobacile testirali na štakorima. Broj klica koje
uništavaju zube kao i karijes na zubima znatno se smanjio.
Znanstvenici ističu da se sama antitijela u ustima brzo razgrađuju,
ali laktobacili se nastanjuju u ustima i trajno proizvode
antitijela.
Znanstvenici iz cijelog svijeta nastoje stvoriti cjepivo protiv
zubnog karijesa.
Stomatolozi s bostonskog instituta Forsyth nastoje blokirati
skupinu enzima koji uništavaju zube, tzv. glukoziltransferaze, uz
čiju se pomoć S. mutans širi po zubnoj površini. Cjepivo bostonskih
znanstvenika raspršuje se u nosnu sluznicu, a sadrži djeliće tog
enzima i malu količinu bakterijskog otrova. Na tu mješavinu
imunološki sustav reagira i proizvodi antitijela protiv
glukoziltransferaze.
Ipak, još se ne zna mogu li se metode primijenjene na životinjama
prenijeti na čovjeka zbog indicija da cjepivo oštećuje srce.
Zato brojni znanstvenici prednost daju pasivnom cjepivu kojim se ne
potiče tijelo na stvaranje antitijela, nego se u organizam unose
gotova antitijela.
Tako su znanstvenici londonskog King's koledža i aachenskog
Frauenhofer instituta za molekularnu biologiju koristili genetski
izmijenjenu biljku duhana kako bi proizveli antitijela protiv S.
mutans.
Za pet do deset godina moglo bi se na tržištu pojaviti pasivno
cjepivo protiv karijesa u obliku zubne paste.
Znanstvenik Jeffrey Hillman sa floridskog sveučilišta u
Gainesvilleu htio je smanjiti agresivnost bakterija koje napadaju
zube. Odstranio im je gen za proizvodnju kiselina. S. mutans sad
proizvodi umjesto kiselina alkohol - i to tako malu količinu da se
od toga nitko ne može napiti. Taj tako izmijenjen soj bakterije može
potisnuti neizmijenjene opasne sojeve kojih ima u ustima. Hillman
planira već krajem godine započeti prva ispitivanja na ljudima.
(Hina) kt dgk