FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VITAMIN D MOŽE SMANJITI OPASNOST OD SRČANIH BOLESTI I DIJABETESA

NEW YORK, 24. travnja (Hina/Reuters) - Gojazne odrasle osobe mogu smanjiti opasnost od pojave niza simptoma koji prethode srčanim bolestima i dijabetesu tipa 2 ako svakodnevno jedu mnogo mliječnih proizvoda, piše u novome broju časopisa "The Journal of the American Medical Association".
NEW YORK, 24. travnja (Hina/Reuters) - Gojazne odrasle osobe mogu smanjiti opasnost od pojave niza simptoma koji prethode srčanim bolestima i dijabetesu tipa 2 ako svakodnevno jedu mnogo mliječnih proizvoda, piše u novome broju časopisa "The Journal of the American Medical Association". #L# Prema izvješću o istraživanju, za odrasle osobe koje pate od prekomjerne tjelesne težine, a većina im se dnevnih obroka sastoji od mlijeka, maslaca, jogurta i sira, najmanja je vjerojatnost da će imati visoke razine kolesterola u krvi, visok ili povišen krvni tlak, bez obzira na to da li je hrana koju jedu bogata masnoćama. "Rezultati naših istraživanja navode na zaključak da svakodnevno konzumiranje mliječnih proizvoda može biti način za smanjivanje opasnosti od gojaznosti i simptoma koji prethode pojavi dijabetesa, ali su za to potrebna dodatna istraživanja", smatra voditelj istraživanja dr. Mark A. Pereira s Medicinskog fakulteta sveučilišta Harvard u Bostonu. Istraživanjem je obuhvaćeno više od tri tisuće odraslih osoba, crnaca i bijelaca, od 18 do 30 godina starosti. Među osobama s prekomjernom tjelesnom težinom ili onima s indeksom tjelesne težine većim od 25, pokazalo se da se konzumiranje mliječnih proizvoda najmanje 35 puta tjedno može povezati sa 71 posto manjom mogućnošću od pojave simptoma koji prethode srčanim bolestima i dijabetesu u razdoblju od deset godina. Indeks tjelesne težine je mjera odnosa težine tijela i visine. Osobe s indeksom 25 smatraju se debelima ili s prekomjernom težinom, a one s indeksom 30 ili više gojaznima. Svakodnevna porcija mliječnih proizvoda povezuje se s 21 posto manjom opasnošću od pojave simptoma koji prethode pojavi dijabetesa i srčanih bolesti za trajanja istraživanja, bez obzira na ostale životne navike ispitanika poput pušenja, konzumiranja alkohola ili tjelovježbe. Ne postoji veza između konzumiranja mliječnih proizvoda i pojave spomenutih simptoma kod osoba normalne tjelesne težine. Iako je kod bijelaca primijećena veća sklonost konzumiranju mliječnih proizvoda nego kod crnaca, ne postoje rasne razlike kad je riječ o vezi između konzumiranja mliječnih proizvoda i pojave simptoma srčanih bolesti i dijabetesa. Korist od mliječnih proizvoda jednaka je i za muškarce i za žene. Rezultati istraživanja pokazuju i da se konzumiranje mliječnih proizvoda povećalo zajedno s konzumiranje žitarica u zrnu, voća i povrća, a osobe koje su konzumirale dosta mliječnih proizvoda pile su i manje pića bogatih šećerom. Iz rezultata ovoga istraživanja ne može se jasno zaključiti koji mliječni proizvodi sprječavaju pojavu pojedinih simptoma bolesti srca ili dijabetesa. Voditelji istraživanja primjećuju da je u prethodnim istraživanjima dokazano da se kalcij, kalij i magnezij, minerali kojima su bogati mliječni proizvodi, povezuju s manjom opasnošću od pojave visokoga krvnoga tlaka, bolesti srca, srčane kapi i dijabetesa tipa 2. Ali osobe koje svakodnevno konzumiraju mnogo mliječnih proizvoda vjerojatno i inače imaju zdravije prehrambene i životne navike, pretpostavljaju dr. Pereira i njegovi suradnici. (Hina) rug dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙