NEW YORK, 24. travnja (Hina/Reuters) - Gojazne odrasle osobe mogu smanjiti opasnost od pojave niza simptoma koji prethode srčanim bolestima i dijabetesu tipa 2 ako svakodnevno jedu mnogo mliječnih proizvoda, piše u novome broju
časopisa "The Journal of the American Medical Association".
NEW YORK, 24. travnja (Hina/Reuters) - Gojazne odrasle osobe mogu
smanjiti opasnost od pojave niza simptoma koji prethode srčanim
bolestima i dijabetesu tipa 2 ako svakodnevno jedu mnogo mliječnih
proizvoda, piše u novome broju časopisa "The Journal of the
American Medical Association". #L#
Prema izvješću o istraživanju, za odrasle osobe koje pate od
prekomjerne tjelesne težine, a većina im se dnevnih obroka sastoji
od mlijeka, maslaca, jogurta i sira, najmanja je vjerojatnost da će
imati visoke razine kolesterola u krvi, visok ili povišen krvni
tlak, bez obzira na to da li je hrana koju jedu bogata masnoćama.
"Rezultati naših istraživanja navode na zaključak da svakodnevno
konzumiranje mliječnih proizvoda može biti način za smanjivanje
opasnosti od gojaznosti i simptoma koji prethode pojavi
dijabetesa, ali su za to potrebna dodatna istraživanja", smatra
voditelj istraživanja dr. Mark A. Pereira s Medicinskog fakulteta
sveučilišta Harvard u Bostonu.
Istraživanjem je obuhvaćeno više od tri tisuće odraslih osoba,
crnaca i bijelaca, od 18 do 30 godina starosti. Među osobama s
prekomjernom tjelesnom težinom ili onima s indeksom tjelesne
težine većim od 25, pokazalo se da se konzumiranje mliječnih
proizvoda najmanje 35 puta tjedno može povezati sa 71 posto manjom
mogućnošću od pojave simptoma koji prethode srčanim bolestima i
dijabetesu u razdoblju od deset godina.
Indeks tjelesne težine je mjera odnosa težine tijela i visine.
Osobe s indeksom 25 smatraju se debelima ili s prekomjernom
težinom, a one s indeksom 30 ili više gojaznima.
Svakodnevna porcija mliječnih proizvoda povezuje se s 21 posto
manjom opasnošću od pojave simptoma koji prethode pojavi
dijabetesa i srčanih bolesti za trajanja istraživanja, bez obzira
na ostale životne navike ispitanika poput pušenja, konzumiranja
alkohola ili tjelovježbe.
Ne postoji veza između konzumiranja mliječnih proizvoda i pojave
spomenutih simptoma kod osoba normalne tjelesne težine. Iako je kod
bijelaca primijećena veća sklonost konzumiranju mliječnih
proizvoda nego kod crnaca, ne postoje rasne razlike kad je riječ o
vezi između konzumiranja mliječnih proizvoda i pojave simptoma
srčanih bolesti i dijabetesa. Korist od mliječnih proizvoda
jednaka je i za muškarce i za žene.
Rezultati istraživanja pokazuju i da se konzumiranje mliječnih
proizvoda povećalo zajedno s konzumiranje žitarica u zrnu, voća i
povrća, a osobe koje su konzumirale dosta mliječnih proizvoda pile
su i manje pića bogatih šećerom.
Iz rezultata ovoga istraživanja ne može se jasno zaključiti koji
mliječni proizvodi sprječavaju pojavu pojedinih simptoma bolesti
srca ili dijabetesa. Voditelji istraživanja primjećuju da je u
prethodnim istraživanjima dokazano da se kalcij, kalij i magnezij,
minerali kojima su bogati mliječni proizvodi, povezuju s manjom
opasnošću od pojave visokoga krvnoga tlaka, bolesti srca, srčane
kapi i dijabetesa tipa 2.
Ali osobe koje svakodnevno konzumiraju mnogo mliječnih proizvoda
vjerojatno i inače imaju zdravije prehrambene i životne navike,
pretpostavljaju dr. Pereira i njegovi suradnici.
(Hina) rug dgk