ZAGREB/ANCONA, 15. travnja (Hina) - Kava osim kofeina sadrži i brojne druge, manje ispitane sastojke, među kojima neki štite od karijesa, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Anconi, a prenosi "Journal of Agricultural and Food
Chemistry".
ZAGREB/ANCONA, 15. travnja (Hina) - Kava osim kofeina sadrži i
brojne druge, manje ispitane sastojke, među kojima neki štite od
karijesa, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Anconi, a prenosi
"Journal of Agricultural and Food Chemistry".#L#
Zubni karijes nastaje tako da sastojci sline oblože gornju površinu
zuba slojem sluzi. Tako se razmnožavaju različite vrste bakterija,
među kojima i bakterija karijesa Streptococcus mutans, koje na
kraju stvaraju čvrste naslage. Dovoljnom opskrbom šećerom,
streptokoki oslobađaju kiselinu i napadaju zubnu caklinu.
Carla Pruzzo i njezini kolege ispitivali su na umjetnoj površini
mogu li sastojci kave spriječiti naslage bakterija.
Odavno je poznato da sirova i pržena zrna kave sadrže
antibakterijske tvari. Nejasno je jedino kako one djeluju. "To
istraživanje može pridonijeti razumijevanju međusobnog odnosa
između prehrane i karijesa", kazala je Carla Pruzzo. No, još jedino
nedostaje potvrda na ljudima.
Kava je samo jedna od živežnih namirnica u kojima su znanstvenici
pronašli tvari koje sprječavaju nastanak karijesa u ranoj fazi.
Tvari sličnih svojstava ima i u čaju i različitom voću. Kao sastavni
dijelovi tekućine za ispiranje usta ili zubnih pasta mogli bi biti
korisni u borbi protiv karijesa.
(Hina) kt dgk