FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE DIKTIRAJU INTERVENTNI OTKUP SVINJA

VUKOVAR, 11. travnja (Hina) - Domaće tržište danas bilježi nagli pad cijena svinja, dok istodobno visoke cijene prasadi ozbiljno prijete ugrožavanjem rentabilnosti tova, pa je interveniralo Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva te potaknulo interventni otkup svinja s kojim će se započeti već idućeg tjedna.
VUKOVAR, 11. travnja (Hina) - Domaće tržište danas bilježi nagli pad cijena svinja, dok istodobno visoke cijene prasadi ozbiljno prijete ugrožavanjem rentabilnosti tova, pa je interveniralo Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva te potaknulo interventni otkup svinja s kojim će se započeti već idućeg tjedna.#L# Najavio je to danas u Vukovaru na konferenciji za novinare zamjenik ministra poljoprivrede i šumarstva Tomislav Ledić. U središnjoj Hrvatskoj kao otkupljivač će se pojaviti PIK Vrbovec, dok će od seljačkih domaćinstava s područja Slavonije i Baranje svinje otkupljivati vukovarski Vupik i PIK Belje. Prema procjenama Ministarstva poljoprivrede i šumarstva u ovom trenutku na području Slavonije i Baranje tržištu se iz seljačkih domaćinstava nudi od 10 do 12 tisuća svinja, čija je cijena u posljednjih 4 do 5 mjeseci bila daleko iznad prosječnih cijena u posljednjih pet godina. Sada se, međutim, na domaćem tržištu bilježi nagli pad cijena svinja. Prema Ledićevim riječima u istočnoj Hrvatskoj cijene svinja pale su na oko 8 kuna po kilogramu žive vage, dok su kvalitetnije svinje neznatno skuplje. Ledić je također kazao kako je u prošloj godini Hrvatska uvezla mesa i mesnih prerađevina u iznosu 230 milijuna dolara, a istodobno izvezla mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti 67 milijuna dolara. Prema riječima predsjednika Uprave Vupika Zorana Mudrog otkupna cijena ovisit će o kvaliteti svinja. U Vupiku procjenjuju kako je velika većina slavonskih svinja relativno loše kvalitete tj. njihova je mesnatost ispod 50 posto mesnih jedinica i otkupna cijena takvih svinja biti će oko 7,5 kuna po kilogramu žive vage što, kako pretpostavlja Mudri, vjerojatno neće u potpunosti zadovoljiti seljake. Direktor PIK-a Belje Zdravko Ferić ističe kako slavonske svinje upravo zbog loše mesnatosti nisu podesne da se njihovo meso plasira na domaće turističko tržište, pa će se morati usmjeriti ka drugim tržištima. Dodao je kako se domaći uzgajivači svinja vrlo teško prilagođavaju potrebama europskih potrošača koji kada dođu u Hrvatsku na ljetovanje žele u svom tanjuru vidjeti nemasni svinjski odrezak. (Hina) žd ds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙