VUKOVAR, 11. travnja (Hina) - Domaće tržište danas bilježi nagli pad cijena svinja, dok istodobno visoke cijene prasadi ozbiljno prijete ugrožavanjem rentabilnosti tova, pa je interveniralo Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva te
potaknulo interventni otkup svinja s kojim će se započeti već idućeg tjedna.
VUKOVAR, 11. travnja (Hina) - Domaće tržište danas bilježi nagli
pad cijena svinja, dok istodobno visoke cijene prasadi ozbiljno
prijete ugrožavanjem rentabilnosti tova, pa je interveniralo
Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva te potaknulo interventni
otkup svinja s kojim će se započeti već idućeg tjedna.#L#
Najavio je to danas u Vukovaru na konferenciji za novinare zamjenik
ministra poljoprivrede i šumarstva Tomislav Ledić.
U središnjoj Hrvatskoj kao otkupljivač će se pojaviti PIK Vrbovec,
dok će od seljačkih domaćinstava s područja Slavonije i Baranje
svinje otkupljivati vukovarski Vupik i PIK Belje.
Prema procjenama Ministarstva poljoprivrede i šumarstva u ovom
trenutku na području Slavonije i Baranje tržištu se iz seljačkih
domaćinstava nudi od 10 do 12 tisuća svinja, čija je cijena u
posljednjih 4 do 5 mjeseci bila daleko iznad prosječnih cijena u
posljednjih pet godina. Sada se, međutim, na domaćem tržištu
bilježi nagli pad cijena svinja.
Prema Ledićevim riječima u istočnoj Hrvatskoj cijene svinja pale su
na oko 8 kuna po kilogramu žive vage, dok su kvalitetnije svinje
neznatno skuplje.
Ledić je također kazao kako je u prošloj godini Hrvatska uvezla mesa
i mesnih prerađevina u iznosu 230 milijuna dolara, a istodobno
izvezla mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti 67 milijuna
dolara.
Prema riječima predsjednika Uprave Vupika Zorana Mudrog otkupna
cijena ovisit će o kvaliteti svinja. U Vupiku procjenjuju kako je
velika većina slavonskih svinja relativno loše kvalitete tj.
njihova je mesnatost ispod 50 posto mesnih jedinica i otkupna
cijena takvih svinja biti će oko 7,5 kuna po kilogramu žive vage
što, kako pretpostavlja Mudri, vjerojatno neće u potpunosti
zadovoljiti seljake.
Direktor PIK-a Belje Zdravko Ferić ističe kako slavonske svinje
upravo zbog loše mesnatosti nisu podesne da se njihovo meso plasira
na domaće turističko tržište, pa će se morati usmjeriti ka drugim
tržištima. Dodao je kako se domaći uzgajivači svinja vrlo teško
prilagođavaju potrebama europskih potrošača koji kada dođu u
Hrvatsku na ljetovanje žele u svom tanjuru vidjeti nemasni svinjski
odrezak.
(Hina) žd ds