SAN FRANCISCO, 11. travnja (Hina/Reuters) - Konačne i neoborive dokaze da zeleni čaj, curry i crno vino doista sprječavaju nastanak raka u ljudi, a ne samo u laboratorijskim epruvetama znanstvenici još nisu pronašli, no puni su nade u
njihova ljekovita svojstva.
SAN FRANCISCO, 11. travnja (Hina/Reuters) - Konačne i neoborive
dokaze da zeleni čaj, curry i crno vino doista sprječavaju nastanak
raka u ljudi, a ne samo u laboratorijskim epruvetama znanstvenici
još nisu pronašli, no puni su nade u njihova ljekovita svojstva.
#L#
"Vjerujem da će za 50 godina postojati subspecijalizacija za
liječnike koji će se baviti prevencijom raka", rekao je liječnik
Allan Conney, profesor raka i leukemije na sveučilištu Rutgers u
New Jerseyu.
"Ti liječnici moći će identificirati rizične čimbenike za rak za
svakog pacijenta i zajedno s farmaceutima propisivati lijekove,
promjenu prehrane ili stila života", rekao je Conney na sastanku
Američkog saveza za istraživanje raka.
On misli da će studije o antikancerogenim učincima zelenog čaja,
kurkumina i drugih namirnica ljudski život produžiti za nekoliko
godina.
Priznao je ipak da postoji razlika u provjeri tih teorija u
laboratoriju od njihova testiranja na ljudima. "Rezultati pokusa
na ljudima nedosljedni su kao i uvijek. Potrebne su pažljivo
kotrolirane studije", rekao je Conney.
Jedna studija pokazala je tako da pijenje zelenog čaja smanjuje za
polovicu rizik od obolijevanja od raka želuca i jednjaka u Kineza,
vjerojatno zahvaljujući antioksidativnim svojstvima polifenola
kojih ima i u grožđu i vinu. Nekoliko studija pokazalo je da bi
zeleni čaj mogao sprječavati i srčane bolesti, a antikancerogena
svojstva utvrđena su i za indijski začin kukurmin.
(Hina) zt dgk