FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANTIOKSIDANSI U ČAJU, CURRYJU I VINU MOŽDA SPRJEČAVAJU RAK

SAN FRANCISCO, 11. travnja (Hina/Reuters) - Konačne i neoborive dokaze da zeleni čaj, curry i crno vino doista sprječavaju nastanak raka u ljudi, a ne samo u laboratorijskim epruvetama znanstvenici još nisu pronašli, no puni su nade u njihova ljekovita svojstva.
SAN FRANCISCO, 11. travnja (Hina/Reuters) - Konačne i neoborive dokaze da zeleni čaj, curry i crno vino doista sprječavaju nastanak raka u ljudi, a ne samo u laboratorijskim epruvetama znanstvenici još nisu pronašli, no puni su nade u njihova ljekovita svojstva. #L# "Vjerujem da će za 50 godina postojati subspecijalizacija za liječnike koji će se baviti prevencijom raka", rekao je liječnik Allan Conney, profesor raka i leukemije na sveučilištu Rutgers u New Jerseyu. "Ti liječnici moći će identificirati rizične čimbenike za rak za svakog pacijenta i zajedno s farmaceutima propisivati lijekove, promjenu prehrane ili stila života", rekao je Conney na sastanku Američkog saveza za istraživanje raka. On misli da će studije o antikancerogenim učincima zelenog čaja, kurkumina i drugih namirnica ljudski život produžiti za nekoliko godina. Priznao je ipak da postoji razlika u provjeri tih teorija u laboratoriju od njihova testiranja na ljudima. "Rezultati pokusa na ljudima nedosljedni su kao i uvijek. Potrebne su pažljivo kotrolirane studije", rekao je Conney. Jedna studija pokazala je tako da pijenje zelenog čaja smanjuje za polovicu rizik od obolijevanja od raka želuca i jednjaka u Kineza, vjerojatno zahvaljujući antioksidativnim svojstvima polifenola kojih ima i u grožđu i vinu. Nekoliko studija pokazalo je da bi zeleni čaj mogao sprječavati i srčane bolesti, a antikancerogena svojstva utvrđena su i za indijski začin kukurmin. (Hina) zt dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙