POREČ, 14. ožujka (Hina) - "Zaposleni u hotelijerstvu i ugostiteljstvu ulaze u još jednu turističku sezonu bez kolektivnih ugovora kojima se određuju minimalna prava i obveze poslodavaca", izjavio je danas u Poreču predsjednik
Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić nakon završetka sastanka sindikalnih povjerenika s predstavnicima njihovih uprava u Poreču.
POREČ, 14. ožujka (Hina) - "Zaposleni u hotelijerstvu i
ugostiteljstvu ulaze u još jednu turističku sezonu bez kolektivnih
ugovora kojima se određuju minimalna prava i obveze poslodavaca",
izjavio je danas u Poreču predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera
Bruno Bulić nakon završetka sastanka sindikalnih povjerenika s
predstavnicima njihovih uprava u Poreču.#L#
Stoga će, dodao je Bulić, taj sindikat u suradnji sa sindikatima
koji djeluju u turističkim tvrtkama ponuditi vlasnicima poduzeća
potpisivanje kolektivnog ugovora kako bi se spriječila moguća
radnička nezadovoljstva tijekom sezoni.
"Obostranim prihvaćanjem cijene rada i svih drugih radnih prava,
koja će se ponuditi kolektivnim ugovorom, radnici bi dobili željena
jamstva tako da će se u sezoni moći u potpunosti posvetiti radu",
rekao je Bruno Bulić.
Kako je rekao, što prije treba početi s kolektivnim pregovaranjem i
na regionalnoj razini jer uvjeti poslovanja turizma i
ugostiteljstva u svim područjima Hrvatske nisu isti, a nacionalni
kolektivni ugovor, dodao je, moći će riješiti samo minimalne
zahtjeve i razlike. Stoga bi se, po ocjeni Brune Bulića, nacionalni
i regionalni ugovori trebali nadopunjavati.
Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić novinare je
izvijestio da taj sindikat ima i konkretne prijedloge oko
utvrđivanja politike plaća, uvjeta rada i stimulacija zaposlenih u
ugostiteljstvu i turizmu Istre. Po njegovu mišljenju, cijena rada u
turizmu je preniska, a to, smatra, diktira tržište rada, odnosno
velika stopa nezaposlenosti što poslodavci sada iskorištavaju.
Bulić je napomenuo da će u uređivanju odnosa između poslodavca i
zaposlenih Sindikat Istre i Kvarnera koristiti slovenska iskustva
gdje omjer prihoda i plaća u turizmu dobro funkcionira.
(Hina) dspo vkn