FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FOLATI SMANJUJU RIZIK ZA OBOLIJEVANJE ALZHEIMEROVE BOLESTI

NEW YORK, 6. ožujka (Hina/Reuters) - Istraživanje provedeno na miševima pružilo je nove dokaze da niska razina folne kiseline povećava vjerojatnost obolijevanja od Alzheimerove bolesti.
NEW YORK, 6. ožujka (Hina/Reuters) - Istraživanje provedeno na miševima pružilo je nove dokaze da niska razina folne kiseline povećava vjerojatnost obolijevanja od Alzheimerove bolesti. #L# To je u skladu s nedavno objavljenim znanstvenim istraživanjem koje povezuje povišene razine aminokiseline homocistein s povećanim rizikom obolijevanja od degenerativnih bolesti. Zna se da folna kiselina smanjuje razinu homocisteina. Pod pretpostavkom da je veza između niske razine folata i Alzheimerove bolesti točna, uzimanje hrane bogate folatima može spriječiti razvoj bolesti, kažu znanstvenici. "Uzimanje određene dnevne doze folne kiseline pomaže u održavanju zdravlja moždanih stanica i može zaštiti od razvoja Alzheimerove bolesti", rekao je dr. Mark P. Mattson s Državnog instituta za gerontološka istraživanja u Baltimoreu, Maryland, i voditelj istraživanja. Oboljeli od Alzheimerove bolesti imaju nižu razinu folne kiseline od normalne, no uzrok tomu nije poznat. Niska razina folne kiseline možda proizlazi iz same bolesti, ili je prouzročena pogrešnom prehranom. Da bi ispitali utjecaj folne kiseline na mozak, Mattson i kolege ispitivali su učinak prehrane siromašne folnom kiselinom. Kod miševa koji su bili genetski skloni bolesti, takva je prehrana, uz više nego deseterostruko povišenje razine homocisteina, izazvala znatan gubitak neurona. Za razliku od njih, normalni miševi na takvoj prehrani nisu iskusili gubitak neurona. Na temelju tog otkrića, istraživači pretpostavljaju da premalo folne kiseline i previše homocisteina čini neurone ranjivim na razvoj proteinskih čestica zvanih amiloid beta peptidi, koje se povezuju s bolešću. Da bi unijeli dovoljnu količinu folne kiseline, Mattson preporučuje uzimanje hrane bogate folatima - zeleno povrće, citrusno voće i sokove i cjeloviti pšenični kruh. Alternativan je pristup dnevna doza od 400 mikrograma folne kiseline. Članak o istraživanju objavljen je u najnovijem broju časopisa Journal of Neuroscience. Također je korisno utvrditi razinu homocisteina, predlaže Mattson. U prethodnim je istraživanjima dokazano da povišena razina homocisteina povećava rizik obolijevanja od srčanih bolesti i srčanog udara. Postoje i dokazi da previše aminokiselina može povećati rizik od demencije. Prehrana ima bitan utjecaj na razinu homocisteina. Folna kiselina i drugi vitamini B skupine mogu sniziti razinu homocisteina. Koristi od snižavanja razine homocisteina još nisu dokazane. "Ljudi s povišenom razinom homocisteina u krvi imaju veći rizik da obole od Alzheimerove bolesti", kaže Mattson. "S obzirom da se razina homocisteina može smanjiti nadomjestkom folne kiseline i uvođenjem promjena u prehrani, uključujući smanjenje unosa kalorija, korisno je znati kakva vam je razina homocisteina." Razina homocisteina u krvi između 5 i 15 mikromola po litri smatra se normalnom, primjećuje Mattson, koji dodaje da je "poželjno" održavati vrijednost homocisteina ispod 7 mikromola po litri. Jednako kao što smanjenje kolesterola može smanjiti rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, tako i "smanjenje razine homocisteina može smanjiti rizik obolijevanja od Alzheimerove bolesti", rekao je Mattson. (Hina) lbr dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙