NEW YORK, 6. ožujka (Hina/Reuters) - Istraživanje provedeno na miševima pružilo je nove dokaze da niska razina folne kiseline povećava vjerojatnost obolijevanja od Alzheimerove bolesti.
NEW YORK, 6. ožujka (Hina/Reuters) - Istraživanje provedeno na
miševima pružilo je nove dokaze da niska razina folne kiseline
povećava vjerojatnost obolijevanja od Alzheimerove bolesti. #L#
To je u skladu s nedavno objavljenim znanstvenim istraživanjem koje
povezuje povišene razine aminokiseline homocistein s povećanim
rizikom obolijevanja od degenerativnih bolesti. Zna se da folna
kiselina smanjuje razinu homocisteina.
Pod pretpostavkom da je veza između niske razine folata i
Alzheimerove bolesti točna, uzimanje hrane bogate folatima može
spriječiti razvoj bolesti, kažu znanstvenici.
"Uzimanje određene dnevne doze folne kiseline pomaže u održavanju
zdravlja moždanih stanica i može zaštiti od razvoja Alzheimerove
bolesti", rekao je dr. Mark P. Mattson s Državnog instituta za
gerontološka istraživanja u Baltimoreu, Maryland, i voditelj
istraživanja.
Oboljeli od Alzheimerove bolesti imaju nižu razinu folne kiseline
od normalne, no uzrok tomu nije poznat. Niska razina folne kiseline
možda proizlazi iz same bolesti, ili je prouzročena pogrešnom
prehranom.
Da bi ispitali utjecaj folne kiseline na mozak, Mattson i kolege
ispitivali su učinak prehrane siromašne folnom kiselinom. Kod
miševa koji su bili genetski skloni bolesti, takva je prehrana, uz
više nego deseterostruko povišenje razine homocisteina, izazvala
znatan gubitak neurona. Za razliku od njih, normalni miševi na
takvoj prehrani nisu iskusili gubitak neurona.
Na temelju tog otkrića, istraživači pretpostavljaju da premalo
folne kiseline i previše homocisteina čini neurone ranjivim na
razvoj proteinskih čestica zvanih amiloid beta peptidi, koje se
povezuju s bolešću.
Da bi unijeli dovoljnu količinu folne kiseline, Mattson
preporučuje uzimanje hrane bogate folatima - zeleno povrće,
citrusno voće i sokove i cjeloviti pšenični kruh. Alternativan je
pristup dnevna doza od 400 mikrograma folne kiseline. Članak o
istraživanju objavljen je u najnovijem broju časopisa Journal of
Neuroscience. Također je korisno utvrditi razinu homocisteina,
predlaže Mattson.
U prethodnim je istraživanjima dokazano da povišena razina
homocisteina povećava rizik obolijevanja od srčanih bolesti i
srčanog udara. Postoje i dokazi da previše aminokiselina može
povećati rizik od demencije.
Prehrana ima bitan utjecaj na razinu homocisteina. Folna kiselina i
drugi vitamini B skupine mogu sniziti razinu homocisteina. Koristi
od snižavanja razine homocisteina još nisu dokazane.
"Ljudi s povišenom razinom homocisteina u krvi imaju veći rizik da
obole od Alzheimerove bolesti", kaže Mattson. "S obzirom da se
razina homocisteina može smanjiti nadomjestkom folne kiseline i
uvođenjem promjena u prehrani, uključujući smanjenje unosa
kalorija, korisno je znati kakva vam je razina homocisteina."
Razina homocisteina u krvi između 5 i 15 mikromola po litri smatra
se normalnom, primjećuje Mattson, koji dodaje da je "poželjno"
održavati vrijednost homocisteina ispod 7 mikromola po litri.
Jednako kao što smanjenje kolesterola može smanjiti rizik
obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, tako i "smanjenje
razine homocisteina može smanjiti rizik obolijevanja od
Alzheimerove bolesti", rekao je Mattson.
(Hina) lbr dgk