ZAGREB/BOSTON, 18. veljače (Hina) - Iako postoji određena doza nesigurnosti kad je u pitanju globalno zagrijavanje u idućih stotinjak godina, znanstvenici se slažu da će se zagrijavanje nastaviti čak i ako se odmah znatno ograniči
korištenje fosilnih goriva.
ZAGREB/BOSTON, 18. veljače (Hina) - Iako postoji određena doza
nesigurnosti kad je u pitanju globalno zagrijavanje u idućih
stotinjak godina, znanstvenici se slažu da će se zagrijavanje
nastaviti čak i ako se odmah znatno ograniči korištenje fosilnih
goriva. #L#
Znanstvenici za ovo stoljeće predviđaju znatno povećanje globalnih
temperatura te promjene vremena koje će utjecati na proizvodnju
hrane. Najveći će se utjecaj globalnog zagrijavanja osjetiti u
siromašnim zemljama, koje neće imati sredstava za adekvatan
odgovor na takve promjene, ističe se u priopćenju Američkoga
društva za promicanje znanosti.
"Trenutačni klimatski modeli mogu nam pokazati opću prirodu
klimatskih promjena u idućih 100 do 200 godina", kaže profesor
Robert Dickinson s Instituta za tehnologiju Georgia. "Ali
djelovanje ugljičnog dioksida ispuštenog u atmosferu kao
posljedica izgaranja fosilnih goriva trajat će još najmanje
stotinu godina. To znači da smanjenje emisije ugljičnog dioksida
neće rezultirati čistijom atmosferom i smanjenjem globalnog
zagrijavanja bar još isto toliko."
Klimatski modeli pokazuju da će se tijekom ovog stoljeća
temperatura povisiti za 0,5 do 4 stupnja Celzija, a razina mora
porasti za 15 do 90 centimetara.
Unatoč razlikama u projekcijama klimatskih modela i njihovim
ograničenjima, znanstvenici se slažu da će se u ovom stoljeću
osjetiti znatne posljedice globalnog zagrijavanja.
"Najveći je problem brzina kojom dolazi do globalnog zagrijavanja.
Da se ovo što se dogodilo tijekom 100 godina dogodilo tijekom 1000,
gotovo da ne bismo ni primijetili promjene. Međutim, mi ćemo
doživjeti razmjerno velike promjene tijekom sljedeće generacije.
Ljudi u Bangladešu i ostalim područjima niske nadmorske visine, a
pogotovo siromašnim zemljama, bit će jako teško pogođeni", kazao je
Dickinson.
Kao posljedicu promjene temperature svijet može očekivati i velike
promjene u proizvodnji hrane. U ovom će stoljeću biti mnogo više
kiše, ali i više isparavanja, što će dovesti do povećanja broja
poplava i suša.
Klimatski modeli vrlo precizno predviđaju ovakve promjene, iako i
dalje imaju određena ograničenja. Na primjer, trenutačni klimatski
modeli ne uzimaju dovoljno u obzir prirodnu varijabilnost
temperature. Globalna se temperatura u posljednjih 10 godina
ubrzano povećava, ali promjene su dramatičnije na visokoj
nadmorskoj visini, možda i zbog prirodne varijabilnosti.
"Pitanje je koliko prirodna varijabilnost utječe na globalno
zagrijavanje koje je prouzročila ljudska aktivnost", kazao je
Dickinson.
Neki pokazatelji ukazuju na to da kombinacija prirodne
varijabilnosti temperature i globalnog zagrijavanja uzrokovanog
ljudskom aktivnošću utječe na stvaranje El Nina u tropskim
krajevima. Zbog toga bi Australija i Indonezija mogle imati više
suša, a zapadna obala SAD-a više kiša.
Dickinson misli da bi političari morali obratiti pozornost na
podatke Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja, koji bi se
mogli upotrijebiti za stvaranje strategija za smanjenje
proizvodnje stakleničkih plinova ili promjena drugih faktora koji
bi kompenzirali njihovo stvaranje.
Redukcije bi se mogle postići smanjenjem potrošnje fosilnih goriva
i pronalaskom načina da se plinovi zarobe i ispuste u svemir iznad
naše atmosfere, na čemu trenutačno rade istraživači američkog
Ministarstva energetike.
(Hina) jšk dgk