ZADAR, 24. siječnja (Hina) - U organizaciji Županijske komore danas je u Zadru održan okrugli stol o kaveznom uzgoju ribe i njegovu utjecaju na okoliš, na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i šumarstva,
Zadarske županije, lokalnih vlasti, Hrvatske gospodarske komore, znanosti i struke.
ZADAR, 24. siječnja (Hina) - U organizaciji Županijske komore danas
je u Zadru održan okrugli stol o kaveznom uzgoju ribe i njegovu
utjecaju na okoliš, na kojem su sudjelovali predstavnici
Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Zadarske županije,
lokalnih vlasti, Hrvatske gospodarske komore, znanosti i
struke.#L#
Na skupu, prvom takve vrste u Hrvatskoj, okupilo se više od stotinu
različitih stručnjaka, a temeljni problem o kojem se raspravljalo
bio je kako osigurati budućnost marikulturi s jedne, te zaštiti
okoliš, s druge strane.
Predsjednik zadarske županijske komore Dario Jurin podsjetio je
kako je bavljenje marikulturom na zadarskom području počelo prije
13 godina, a prije četiri godine prvi put je na tom području počeo i
uzgoj tuna. U marikulturi je danas zaposleno 550 djelatnika i još je
toliko kooperanata, rekao je Jurin i dodao da su tamošnji
ribouzgajivači prošle godine ostvarili izvoz od 40 milijuna eura, a
ove godine bit će i veći. Određeni problemi između lokalnog
pučanstva i ribouzgajivača postoje, no potrebno ih je zakonski
rješavati jer je marikultura postala značajna djelatnost za
hrvatsku državu, istaknuo je Jurin.
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Ivan
Katalić ustvrdio je kako zbog pogrešne percepcije u javnosti o
marikulturi ta djelatnost trpi štete.
Zadarski župan Šime Prtenjača ocijenio je kako se ne smije
održavati slijepo divljenje prirodi, a da pritom pučanstvo nema od
čega živjeti.
Jelica Oštrić iz Zavoda za javno zdravstvo u Zadru predstavila je
rezultate istraživanja mora, ispod i oko kaveza u kojima se uzgaja
riba, posebice tuna. Rekla je da rezultati istraživanja na pet
lokacija i 26 uzoraka mora pokazuju kako do bitnih promjena u moru
nije došlo. Situacija je puno bolja nego bi se po istupima dijela
ljudi u javnosti moglo zaključiti, ali nije ni onako besprijekorna
kakvom je žele prikazati tunouzgajivači. Potrebno je napraviti
plan, utvrditi nadzor i poštivati pravila o dubini mora, rekla je.
Ivona Marasović iz Oceanografskog instituta u Splitu rekla je da je
naša obala pogodna za kavezni uzgoj ribe, ali i osjetljiva, te se ne
može uspoređivati s drugim obalama. Rješenja možemo pronaći po
uzoru na Australiju gdje se koncesije za uzgoj daju na godinu dana,
a nakon toga se utvrđuje komu će se koncesija produžiti, a komu ne.
Niz je govornika istaknuo kako je bilo incidenata u dosadašnjem
uzgoju ribe te bi daljnji uzgoj bez kontrole predstavljao opasnost
za neke riblje vrste, posebice ispod kaveza. Čulo se da se na
određenim predjelima oko tunogojilišta pojavljuju neke vrste koje
su karakteristične za onečišćena područja.
Stajalište je većine izlagača bilo da marikultura treba uživati
potporu, ali uz izgrađeni sustav monitoringa.
Predstavnici pojedinih mjesnih otočnih zajednica upozoravali su na
štete koje marikultura nanosi obali i turizmu, dok su
ribouzgajivači i stručnjaci naglašavali prednosti marikulture.
Istaknut je primjer tvrtke "Kali tuna" koja je počela prije četiri
godine s poslovanjem i zapošljavala samo sedam radnika, a danas ih
zapošljava 140, uglavnom otočana. To i slična poduzeća pridonose
ostanku stanovništva na otocima i omogućavanju da ono živi od svoga
rada, istaknuto je.
(Hina) ima ln