ZAGREB/NEW YORK, 23. siječnja (Hina) - Američki i južnokorejski znanstvenici nude preciznije objašnjenje antikancerogenog djelovanja vitamina C, ali i ističu da prirodne tvari u jabukama djeluju čak i bolje od tog vitamina, objavio je
medicinski časopis "The Lancet".
ZAGREB/NEW YORK, 23. siječnja (Hina) - Američki i južnokorejski
znanstvenici nude preciznije objašnjenje antikancerogenog
djelovanja vitamina C, ali i ističu da prirodne tvari u jabukama
djeluju čak i bolje od tog vitamina, objavio je medicinski časopis
"The Lancet". #L#
Vitamin C blokira kancerogeno djelovanje vodikovog peroksida na
međustaničnu komunikaciju, utvrdili su znanstvenici newyorškog
sveučilišta Cornell i Seulskog nacionalnog sveučilišta.
Mehanizam inhibitorskog djelovanja vitamina C na stvaranje
karcinoma dosad nije bio poznat.
Znanstvenici u članku objavljenom u časopisu "The Lancet" ipak
ističu da su svojstva kvercetin, fitokemikalije koje ima u
jabukama, još jača od antikancerogenih svojstava vitamina C.
Fitokemikalije, poput flavonoida i polifenola, nalaze se u
biljkama i sadrže tvari koje organizam štite od bolesti.
"Vitamin C smatra se jednim od najvažnijih sastojaka naše prehrene
od 1907. kada je otkriveno da sprječava skorbut", rekao je C.Y. Lee,
profesor prehrambene znanosti i tehnologije na Cornellu.
"Osim toga, vitamin C ima nekoliko važnih funkcija u našem tijelu u
sintezi aminokiselina i kolagena, zacjeljivanju rana, metabolizmu
željeza, lipida, kolesterola i dr. On je i dobro poznat
antioksidans koji uništava slobodne radikale", dodao je Lee.
Otkrili smo da "vitamin C ne dopušta inhibiciju uspostave
međustanične komunikacije (gap-junction intercellular
communication - GJIC) koju uzrokuje vodikov peroksid", rekao je.
GJIC je nužna za normalan rast stanice, a inhibicija GJIC-a
povezana je s kancerogenim procesima, osobito poticanjem rasta
tumora. Vodikov peroksid, koji potiče razvoj tumora, inhibira GJIC
mijenjanjem jednog proteina zvanog koneksin43.
Kada su znanstvenici epitelne stanice jetre štakora tretirali
vitaminom C, otkrili su da je inhibicija GJIC-a uzrokovana
vodikovim peroksidom bila spriječena, objavio je list.
Iako vitamin C štiti DNA od oštećenja oksidacijom jer uništava
slobodne radikale, Lee i njegovi južnokorejski kolege vjeruju da
vitamin C antikancerogeno svojstvo ostvaruje kroz drukčiji
mehanizam.
"Prevencija je naše najjače oružje u borbi protiv raka", rekao je
Lee. "Prehrana bogata fitokemikalijama i vitaminom C smanjit će
rizik od raka, a najviše ih ima u svježem voću i povrću", dodao je
američki znanstvenik.
(Hina) zt dgk