FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OD DANAS KRUH SKUPLJI I U ZAGREBU

ZAGREB, 22. prosinca 2003. (Hina) - Nakon što su maloprodajne cijene mlinarskih i pekarskih proizvoda već povećane na području Međimurja, Slavonije i Dalmacije, od danas je kruh, kako se i očekivalo, poskupio i u Zagrebu.
eda ZAGREB, 22. prosinca 2003. (Hina) - Nakon što su maloprodajne cijene mlinarskih i pekarskih proizvoda već povećane na području Međimurja, Slavonije i Dalmacije, od danas je kruh, kako se i očekivalo, poskupio i u Zagrebu.#L# Zagrebačke pekarne Klara od danas su povećale cijene većine svojih proizvoda, kazao je direktor tvrtke Krešimir Kovačević, navodeći da je cijena kruha u prosjeku porasla 5,6 posto, pa primjerice bijeli sendvič kruh od 650 grama stoji 6,9 kuna. Cijena peciva u prosjeku je povećana 3,7 posto, drugih vrsta pekarskih proizvoda 6,8 posto, kolača od lisnatog tijesta 6,7 posto, te tjestenine 6,3 posto. Iz prodavaonica Dinove potvrdili su kako cijena Klarinog polubijelog kruha od 700 grama od danas stoji 4,15 kuna, a zagrebačog kruha od 700 grama sedam kuna. Pročelnica Sekcije pekara pri Udruženju obrtnika Zagreba Renata Sedak najavila je kako će privatne pekare do Nove godine povećati cijenu kruha u prosjeku za 18 posto. Dodala je kako pekari moraju povećati cijene zbog rasta cijena brašna koje je samo na početku prosinca poskupjelo 20 posto. Podsjetila je kako je zadnje poskupljenje kruha zagrebačkih pekara bilo 1999., a u međuvremenu su više puta porasli troškovi sirovina i energenata, što se se sve odražava na cijenu proizvoda. I u Žitozajednici su kazali kako pekari moraju povećati cijene kako bi pratili korak s kretanjima cijene pšenice, odnosno tržišta. Po njihovim je tvrdnjama veliki problem pekarske industrije "ucjena" trgovačkih lanaca koji traže rabat i veći od 40 posto iako raspolažu gotovinom. To uz rast troškova kao i "crno tržište" na koje proizvođači upozoravaju iz godine u godinu stvara velik problem pekarskoj industriji. Direktor Žitozajednice Boško Pavlović napominje kako država, želi li srediti stanje na tržištu pšenice i u mlinarsko-pekarskoj industriji mora postaviti pravila igre. To bi značilo da se u Hrvatskoj pšenica treba proizvoditi po svjetskim cijenama, jer je to jedini način da ne gubi i država, koja iz političkih razloga dugi niz godina plaća cijenu pšenice seljacima preko jedne kune, dok pekari u drugim državama pšenicu dobivaju po cijeni od 0,60 do 0,70 lipa. (Hina) tp ds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙