NEW YORK, 18. prosinca (Hina/Reuters) - Odgovarajuća količina određenih antioksidanata i masnih kiselina iz ulja, voća i povrća može smanjiti opasnost od pojave alergijske reakcije na pelud, pokazala je nova studija.
NEW YORK, 18. prosinca (Hina/Reuters) - Odgovarajuća količina
određenih antioksidanata i masnih kiselina iz ulja, voća i povrća
može smanjiti opasnost od pojave alergijske reakcije na pelud,
pokazala je nova studija. #L#
Masne kiseline i antioksidanti povezuju se s brojnim korisnim
učincima za zdravlje, a čini se da mogu smanjiti i izloženost
sezonskim alergijama. Rezultati ovog istraživanja samo dopunjuju
sve veći broj dokaza da je prehrana povezana s pojavom alergija, ali
stručnjaci upozoravaju da rezultati nisu dovoljno uvjerljivi za
preporuku ljudima da počnu izbjegavati određenu hranu kako bi
izbjegli alergije.
Ovo je otkriće samo putokaz za razmišljanje, misli dr. Pramod
Kelker s Medicinskog fakulteta u Indianapolisu.
U istraživanju koje su proveli dr. Gabriele Nagel i njezini kolege
iz njemačkoga Kancerološkog istraživačkog centra u Heidelbergu na
334 odrasle osobe koje pate od peludne groznice i 1336 odraslih
osoba koje ne pate od alergije, ispitanici su dali podatke o svojoj
prehrani, a zatim je izračunata količina masnih kiselina i
antioksidanata koje oni hranom unose u organizam.
Masne kiseline nalaze se u ribljem i biljnom ulju, a antioksidanti u
čvrstoj hrani, voću i povrću.
Dr. Nagel i njezini kolege otkrili su da, kako se čini, konzumiranje
velikih količina eikosapentaenoične kiseline (u skupini masnih
kiselina omega-3), utječe na smanjivanje opasnosti od pojave
peludne groznice. No, osobe koje su unosile najviše oleičke
kiseline, najčešće vrste masnih kiselina iz maslinova ulja, tri su
puta izloženije pojavi peludne groznice od onih koje su unosile
najmanje količine te kiseline.
Čini se i da hrana bogata vitaminom E štiti od peludne groznice, dok
visoke količine beta-karotena, koji je također antioksidant,
povećavaju opasnost od peludne groznice.
Utjecaj antioksidanata na pojavu peludne groznice najvidljiviji je
kod žena te bivših ili sadašnjih pušača.
Antioksidanti su tvari koje uklanjanju tzv. slobodne radikale,
tvari koje nastaju kao uzgredni proizvod pri razgradnji hrane.
Dr. Russel Leftwich iz Baptističke bolnice u Nashvilleu misli da se
neke masne kiseline u tijelu pretvaraju u tvari koje mogu izazvati
curenje nosa i kihanje te druge simptome alergije.
Unatoč tome, dr. Leftwich upozorava da je peludna groznica vrlo
rijetka kod odraslih osoba, a posebno je teško postaviti takvu
dijagnozu.
Razlozi zbog kojih se kod nekih ljudi razvija alergija, a kod drugih
ne, vrlo su zamršeni, a povezani su s genetskim nasljeđem i
utjecajem okoliša. Zato on misli da bi bilo preuranjeno zaključiti
kako hrana može utjecati na pojavu alergije.
(Hina) rug dgk