ZAGREB, 19. studenog (Hina) - Ramzesova guska, rimski medeni pržoprasac, starozavjetna janjetina i Casanovina pileća prsa u čokoladi, neki su od recepata iz knjige eseja i priča o gastronomiji Veljka Barbierija "134 priče o hrani",
što je predstavljena danas u zagrebačkoj knjižari "Tamaris".
ZAGREB, 19. studenog (Hina) - Ramzesova guska, rimski medeni
pržoprasac, starozavjetna janjetina i Casanovina pileća prsa u
čokoladi, neki su od recepata iz knjige eseja i priča o gastronomiji
Veljka Barbierija "134 priče o hrani", što je predstavljena danas u
zagrebačkoj knjižari "Tamaris".#L#
Povijesne priče o hrani u novoj Barbierijevoj knjizi s podnaslovom
"I onome što se uz njih jede", prate jednako stari recepti. Svaku od
"134 male priče", ilustrirao je Vjekoslav Vojo Radoičić.
Barbierijeva knjiga pravi je kulturološki događaj jer je lijepo
pisana i opremljena, rekao je književni kritičar Branimir Donat.
Pohvalio je izdavače što su "napokon počeli otkrivati da se o hrani,
osim što je se može lijepo jesti, može i lijepo pisati".
Glavni urednik knjige Drago Glamuzina rekao je da je ona dio
projekta s Barbierijem započetog prije godinu dana s knjigom
"Kuharski kanconijer - Gurmanska sjećanja Mediterana".
Ta je knjiga poharala književne top-liste, istaknuo je Glamuzina.
Dosad je prevedena na njemački i talijanski, uskoro će se prevesti i
na engleski, a priprema se i njezin nastavak, najavio je.
Veljko Barbieri (Split, 1950.) je prozaik, autor brojnih
kazališnih i dramskih djela za radio i televiziju, u kojima, kao i u
svojim knjigama, obrađuje sredozemno nasljeđe Dalmacije. Dobitnik
je više književnih nagrada, a djela su mu prevođena na nekoliko
svjetskih jezika.
Izdavač knjige "134 priče o hrani" je zagrebačka nakladna kuća
"Profil International". Gastronomsko-književnu promociju
popratila je gozba po receptima Veljka Barbierija.
(Hina) ag az