ZAGREB/PHOENIX, 30. listopada (Hina) - Đumbir ne daje samo poseban okus hrani, nego bi mogao biti učinkovit i u liječenju raka debelog crijeva, objavili su znanstvenici na konferenciji američkog Društva za istraživanje raka u
Phoenixu.
ZAGREB/PHOENIX, 30. listopada (Hina) - Đumbir ne daje samo poseban
okus hrani, nego bi mogao biti učinkovit i u liječenju raka debelog
crijeva, objavili su znanstvenici na konferenciji američkog
Društva za istraživanje raka u Phoenixu. #L#
Protiv raka se uspješno bori tvar 6-gingerol koja korijenu đumbira
daje tipičan okus. Ta aromatična tvar usporava rast stanica raka
crijeva, dokazali su u pokusima na miševima znanstvenici sa
Sveučilišta u Minnesoti, prenosi njemački stručni časopis Bild der
Wissenschaft.
Ann Bode i njezini suradnici ispitali su djelovanje 6-gingerola na
20 miševa kojima su ubrizgane ljudske stanice raka crijeva. Prije
injekcije sa stanicama raka i nakon nje, znanstvenici su glodavcima
u prvoj skupini tri puta na tjedan u hranu dodavali određenu
količinu tvari iz đumbira. Drugoj grupi miševa 6-gingerol nije
dodavan u hranu.
Kod miševa koji nisu dobivali 6-gingerol nakon 28 dana utvrđen je
jasno prepoznatljiv tumor. Za razliku od njih, kod miševa hranjenih
6-gingerolom bilo je potrebno čak 38 dana da tumor postane
prepoznatljiv kod svih životinja, pojasnila je Bode.
Nastavak istraživanja utvrdit će mogu li oboljeli pacijenti
konzumacijom đumbira doista usporiti širenje neoperabilnog
tumora.
(Hina) kt dgk