ZAGREB, 23. listopada (Hina) - Hrvatska Vlada donijela je danas Uredbu o ciljnoj cijeni utovljenih svinja koja bi proizvođačima kvalitetnijih svinja, ali i prerađivačima, trebala zajamčiti stabilnije cijene na tržištu.
ZAGREB, 23. listopada (Hina) - Hrvatska Vlada donijela je danas
Uredbu o ciljnoj cijeni utovljenih svinja koja bi proizvođačima
kvalitetnijih svinja, ali i prerađivačima, trebala zajamčiti
stabilnije cijene na tržištu. #L#
Tako bi u prometu između proizvođača i prerađivača prosječna cijena
kvalitetnih svinja, konkretno onih koji imaju više od 50 posto
mišićnog tkiva, iznosila između 9 i 10 kuna za kilogram, rekao je
ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.
Time bi se, kaže, izbjegle oscilacije kakve su zabilježene ove i
prošle godine, kada je cijena svinja oscilirala od 6 do 13 kuna.
Ciljna cijena obračunavla bi se prema formuli koja uključuje težinu
žive svinje i postatak mišićnog tkiva (koji se utvrđuje na liniji
klanja), te novčanu vrijednost udjela tog tkiva.
Ta se formula, dogovorena između proizvođača i prerađivača, odnosi
na svinje koje imaju najmanje 50 posto mišićnog tkiva, dok bi se
cijena za svinje koje ne udovaljavaju tom kriteriju utvrđivala
slobodnom pogodbom proizvođača i kupaca.
Pankretić vjeruje kako bi Vladina mjera trebala koristiti
proizvođačima kvalitetnih tovljenika, koji su do sada, kaže, u
pravilu prolazili lošije od onih koji su imali manje kvalitetne
svinje.
Današnja uredba druga je Vladina uredba o ciljnim cijenama u
poljoprivredi - prethodila joj je uredba o ciljanoj cijeni mlijeka
koja je stupila na snagu početkom ove godine.
(Hina) um/bn az