ZAGREB/PHILADELPHIA, 24. kolovoza (Hina) - Unatoč raskošnim kolačima prosječni Francuz uspijeva sačuvati vitku liniju, a tajna je u malim porcijama.
ZAGREB/PHILADELPHIA, 24. kolovoza (Hina) - Unatoč raskošnim
kolačima prosječni Francuz uspijeva sačuvati vitku liniju, a tajna
je u malim porcijama.#L#
Do te je spoznaje došao francusko-američki znanstveni tim
uspoređujući veličinu porcija u Francuskoj i SAD-u, objavio je
stručni časopis "Psychological Science".
Brojni Amerikanci ljubomorno gledaju na drugu obalu Atlantika:
Francuzi sa svojim croissantima, sirevima i paštetama, ekstremno
bogatim masnoćama, uspijevaju ostati vitki, a svega sedam posto
stanovništva pati od prekomjerne težine, dok ih je u SAD-u čak 22
posto.
Paul Rozin sa Sveučilišta Penn-State u Philadelphiji zajedno sa
pariškim kolegama uspoređivao je veličine porcija u različitim
restoranima u Parizu i Philadelphiji, a među njima i lance brze
prehrane, pizzerije i kineske restorane.
Utvrdili su da prosječni Amerikanac na svom tanjuru u restoranu
dobije 25 posto više sadržaja, a u kineskim restoranima čak 72
posto.
Sklonost velikim pakiranjima imaju i supermarketi. Tako su
primjerice čokolade identične marke u SAD-u za 41 posto teže od onih
u Francuskoj, a limunade i hot-dogovi veći su za 60 posto, dok se
jogurti nude u 82 posto većim kartonskim pakiranjima.
Čak se i u američkim kuharicama računaju veće porcije po osobi.
Studija je pokazala da u tome važnu ulogu ne igra samo snaga volje i
prehrambene navike, već ponašanje okoline. "Ljudi su skloni
konzumirati ono što im je ponuđeno, pa bi se tako Amerikanci
vjerojatno i uz manje porcije osjećali sitima", zaključio je
Rozin.
(Hina) kt bcav