ZAGREB, 12. kolovoza (Hina) - U južnim krajevima Hrvatske počela je na pojedinim područjima berba ranih bijelih vinskih sorta grožđa, a u sjevernim krajevima ta se berba sprema početkom idućega tjedna.
ZAGREB, 12. kolovoza (Hina) - U južnim krajevima Hrvatske počela je
na pojedinim područjima berba ranih bijelih vinskih sorta grožđa, a
u sjevernim krajevima ta se berba sprema početkom idućega tjedna.
#L#
Predstojnik Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo zagrebačkog
Agronomskog fakulteta Nikola Mirošević izjavio je danas da se
sprema sutra otputovati na Brač, gdje počinje berba pošipa.
Po njegovim riječima i u sjevernim vinogradarskim krajavima idućeg
tjedna počet će berba ranih bijelih sorta na pojedinim područjima,
kao što su traminac i pinot.
Viša savjetnica za vinarstvo u Hrvatskom zavodu za vinogradarstvo i
vinarstvo Ivana Alpeza potvrdila je kako će početkom idućeg tjedna
započeti berba ranih bijelih sorta.
Po njezinim riječima stručnjaci su zbog suše dali preporuku da
danas počne berba pošipa na Braču jer je omjer šećera i ukupnih
kiselina povoljan za berbu.
Alpeza tvrdi da je u posljednjih dvadeset godina ovo najranija
berba. Napominje kako agronomi na terenu prate pojedine sorte i
preporučuju s tim u vezi početak berbe.
Na južnim obroncima Zagrebačke gore u vinogradima Agronomskoga
fakulteta "Jazbina" sve je spremno za početak berbe traminca.
To će biti najranija berba te sorte grožđa, izjavio je djelatnik
poljoprivrednog dobra u "Jazbini" Ivo Barić, dodavši kako je
najranija berba traminca dosad bila 2000., kad je počela 31.
kolovoza.
Po njegovim riječima traminac je tehnološki spreman za berbu jer se
šećer i kiselina adekvatno prate. Po zadnjim mjerenjima šećer je u
tramincu veći od 21, a ukupne kiseline 6,5 grama. Na 7,5 hektara
površina pod vinogradima u "Jazbini" berba chardonnaya, ako se
nastave ovakvi vremenski uvjeti, počet će krajem mjeseca, dodao
je.
Za berbu grožđa, kako napominje Mirošević, potreban je zbroj
efektivnih temperatura, koji se računa izračunom srednjomjesečne
temperature, koja se umanji za deset stupnjeva i pomnoži s brojem
dana u mjesecu.
"Sve vinske sorte dijele se na pet dobi dozrijevanja s obzirom na
potreban zbroj efektivnih temperatura", pojasnio je Mirošević,
dodavši kako je za rane vinske sorte ili prvu dob dozrijevanja
potreban zbroj od 1300 efektivnih temperatura.
"Prosječno visoke temperature posljednjih mjeseci skratile su
vrijeme dozrijevanja", izjavio je Mirošević, dodavši kako je u
prošlom stoljeću u jednom zapisu čarskoga župnika (Korčula) naišao
na podatak o najranijoj berbi. Župnik je u drugom desetljeću 20.
stoljeća, 25. srpnja, zapisao da je u Čari grožđe posvuda zrelo i da
se može početi s berbom.
(Hina) mc