PARIZ, 7. kolovoza (Hina) - Nakon 30 godina kampanje francuski sladokusci izgubili su bitku za čistu čokoladu bez drugih primjesa, piše Guardian.
PARIZ, 7. kolovoza (Hina) - Nakon 30 godina kampanje francuski
sladokusci izgubili su bitku za čistu čokoladu bez drugih primjesa,
piše Guardian.#L#
Naime, ovog tjedna stupa na snagu europska direktiva kojom se
dopušta da se u proizvodnji čokolade koriste i drugi sastojci,
poput biljne masti.
Francuske skupine koje zagovaraju čistu čokoladu od kakao maslaca
očajne su jer dodatak biljne masti znači "lošiju kvalitetu i
uništen okus", navodi se u časopisu proizvođača slastica.
Guy Urbain, počasni predsjednik Nacionalne udruge proizvođača
čokolade i slastica u Francuskoj, upozorio je da će taj propis
zbuniti potrošače koji traže pravu čokoladu.
Britanska čokolada, koja je uvijek sadržavala biljnu mast, u
Francuskoj se smatra neukusnom.
Većina francuskih potrošača najviše voli gorku crnu čokoladu koja
se proizvodi od 100 postotnog kakao maslaca.
Budući da je biljna mast 20 posto jeftinija od čistog kakao maslaca,
samo će najpredaniji francuski proizvođači čokolade ostati vjerni
čistoj čokoladi i odoljeti mogućnosti smanjivanja troškova.
(Hina) kga dgk