MONTPELLIER, 27. srpnja (Hina/AFP) - Francuski su izumitelji nedavno proizveli elektronsku rukavicu koja pri dodiru ploda određuje zrelost i sadržaj šećera u voću.
MONTPELLIER, 27. srpnja (Hina/AFP) - Francuski su izumitelji
nedavno proizveli elektronsku rukavicu koja pri dodiru ploda
određuje zrelost i sadržaj šećera u voću. #L#
Uređaj koji je proizveden u Središtu za agrotehniku, vode i šume iz
Montpelliera (Herault), u sklopu projekta koji od 1998. financira
Europska unija s proračunom većim od 760.000 eura, postoji samo kao
prototip.
"Voćarima će biti koristan jer pomoću njega mogu utvrditi je li voće
zrelo i prije nego se ubere, pa se tako ne oštećuje. Nakon branja
može se primijeniti za sortiranje plodova", kazao je Michel
Crochon, jedan od konstruktora.
Rukavica koja je opremljena mikrodetektorima određuje sadržaj
šećera jabuke, breskve ili marelice pomoću fotometrijskog spektra
koji molekularni sastav voća pretvara u svjetlosne valove. Pomoću
malenog čekića pričvršćenog na uređaj koji lagano udari po plodu,
utvrđuje se njegova čvrstoća i zrelost, zahvaljujući rezonanciji
koja nastaje prigodom udara.
Napokon, udaljenost između prstiju na rukavici omogućuje da se
odredi veličina ploda, što je vrlo važno za proizvođača koji tako
može razvrstati voće u nekoliko skupina.
"Moguće je predvidjeti jednostavan sustav s crvenim i zelenim
svjetlom na rukavici koja se podešava prema zahtjevima
proizvođača. Upali li se zeleno svjetlo, voće se može brati, u
protivnom se mora pričekati", kaže izumitelj.
Pronađu li sponzora koji je spreman uložiti novac u standardizaciju
uređaja, izumitelji tvrde da će ga smanjiti na najmanju moguću
veličinu, kako berači ne bi morali na leđima nositi računalo na koje
je priključena pametna rukavica.
(Hina) vrad dgk