CHICAGO, 22. srpnja (Hina/AP) - Odavno se zna da je riba dobra za pamćenje, a sada je američko istraživanje pokazalo da je u starijih osoba koje ju jedu barem jednom u tjednu, upola manji rizik da obole od Alzheimerove
bolesti.
CHICAGO, 22. srpnja (Hina/AP) - Odavno se zna da je riba dobra za
pamćenje, a sada je američko istraživanje pokazalo da je u starijih
osoba koje ju jedu barem jednom u tjednu, upola manji rizik da obole
od Alzheimerove bolesti.#L#
Prema tvrdnjama znanstvene skupine iz Chicaga, u osoba starijih od
65 godina koje jedu ribu barem jednom u tjednu, rizik da obole od te
bolesti manji je 60 posto nego u onih koji je jedu rijetko ili
nikad.
Ispitanici su jeli sendviče od tunjevine, riblje štapiće i plodove
mora. Količina nije poznata.
"To puno obećava, ali je prerano za donošenje zaključaka, potrebna
su daljnja istraživanja", priznala je dr. Martha Clare Morris iz
bolničkog centra Rush-Presbyterian-St.Luke u Chicagu koja je
predvodila istraživanje.
Tijekom istraživanja ispitano je 815 stanovnika Chicaga starijih
od 65 godina. Istraživanje koje je ponovljeno četiri godine poslije
pokazalo je da 131 ispitanik ima simptome Alzeheimerove bolesti. I
nakon korekcija ovisno o dobi, spolu, etničkoj pripadnosti i
čimbenicima rizika kao što su srčane bolesti, liječnici su utvrdili
vezu između prehrane bogate ribom i smanjenog rizika od
Alzheimerove bolesti.
Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama za koje se misli da su
važne u razvoju mozga, kazala je dr. Morris. Istraživanja su
pokazala da su životinje hranjene nezasićenim kiselinama brže
učile i imale su bolje pamćenje, dodala je.
Ista je skupina u jednom prijašnjem istraživanju utvrdila,
naprotiv, da prehrana bogata zasićenim masnim kiselinama
udvostručuje rizik od Alzheimerove bolesti.
Dr. Rachelle Doody, profesorica neurologije na medicinskom
fakultetu Baylor u Hustonu sumnja u istraživanje provedeno u
Chicagu. Znanstvenici "mogu utvrditi vezu, ali ne mogu dokazati
uzročno-posljedičnu vezu", ističe. Povrh toga, ne zna se jesu li
ispitanici kod kojih je utvrđena manja sklonost bolesti jeli ribu
veći dio svog života i jesu li mogle utjecati druge prehrambene
navike. Ispitanicima su se postavljala pitanja o prijašnjim
prehrambenim navikama.
Alzheimerova bolest je degenerativna bolest mozga koja se završava
demencijom. Pogađa pet posto osoba starijih od 65 godina i 25 posto
starijih od 80 godina, prema najnovijim procjenama.
(Hina) vrad dgk