ZAGREB, 10. srpnja (Hina) - Revija "Croatian agrikulture, food and food processing industry", koja je danas predstavljena u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), namijenjena je promoviranju u inozemstvu hrvatske poljoprivrede i
prehrambene industrije, koju se smatra jednom od najrespektabilnijih grana hrvatskog gospodarstva.
ZAGREB, 10. srpnja (Hina) - Revija "Croatian agrikulture, food and
food processing industry", koja je danas predstavljena u Hrvatskoj
gospodarskoj komori (HGK), namijenjena je promoviranju u
inozemstvu hrvatske poljoprivrede i prehrambene industrije, koju
se smatra jednom od najrespektabilnijih grana hrvatskog
gospodarstva.#L#
Poljoprivredna i prehrambena industrija od strateškog su značaja
za Hrvatsku, imamo kvalitetne i konkurentne proizvode, no nužna je
i njihova promocija, rečeno je tom prigodom.
Ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić istaknuo je
kako su Hrvatskoj potrebni proizvodi koji su konkurentni i na tome
treba raditi. Napomenuo je kako Hrvatska ima što ponuditi svijetu,
ali je također naglasio značaj obrazovanja za razvoj poljoprivrede
koja treba obrazovane i educirane ljude bez čega nema napretka.
U reviji su istaknute posebnosti i potencijali hrvatske
poljoprivrede, njezin značaj za cjelokupno gospodarstvo,
proizvodi koji imaju konkurentne izvozne programe, uzgoj bilja i
stoke, morsko i slatkovodno ribarstvo, a prikazane su i prerađevine
i hrana kojom Hrvatska može obogatiti "europski stol".
Sadržaj revije podijeljen je u tri tematske cjeline, od kojih se
prva bavi poljoprivredom, odnosno, agro-ekološkom raznolikosti,
posebnosti pojedinih regija, trenutačnom situacijom i razvojem
hrvatskog sela, ulogom čovjeka u razvoju poljoprivrede te ulogom
poljoprivrede u cjelokupnom gospodarstvu zemlje. Drugi dio
posvećen je prehrambeno-prerađivačkoj industriji (stanje i razvoj
po granama prehrambene industrije, proizvodi sa znakom Hrvatska
kvaliteta i Izvorno hrvatsko, autohtonim proizvodima te najvećim
prehrambeno-prerađivačkim tvrtkama), dok treći dio revije
obuhvaća područje gastronomije.
Reviju su zajednički pripremili Ministarstvo poljoprivrede i
šumarstva, Hrvatska gospodarska komora (HGK), Komora Zagreb i
zagrebački Agronomski fakultete.
Revija je tiskana na engleskom jeziku u nakadi od 3000 primjeraka, a
izdavač je zagrebačka tvrtka PROTIM - promidžba, tisak i
marketing.
(Hina) tp ds