LONDON, 6. srpnja (Hina/dpa) - Konzumiranje punomasnoga mlijeka i maslaca moglo bi pomoći djeci da izbjegnu astmu, sve češću bolest U zapadnim zemljama, kaže se u studiji nizozemskih znanstvenika objavljenoj u britanskom znanstvenom
časopisu.
LONDON, 6. srpnja (Hina/dpa) - Konzumiranje punomasnoga mlijeka i
maslaca moglo bi pomoći djeci da izbjegnu astmu, sve češću bolest U
zapadnim zemljama, kaže se u studiji nizozemskih znanstvenika
objavljenoj u britanskom znanstvenom časopisu. #L#
Istraživači pod vodstvom Aleta Wijgaga s Nacionalnoga instituta za
javno zdravstvo i okoliš u Eindhovenu analizirali su prehranu
gotovo tri tisuće dvogodišnjaka i usporedili te podatke s podacima
o broju djece koja su u dobi od tri godine doživjela napad astme.
Svakodnevno konzumiranje punomasnoga mlijeka i maslaca u bitnoj je
vezi s nižom učestalošću astme. Niža učestalost astme i 'sviranja'
pri disanju povezana je i sa svakodnevnim jedenjem crnoga kruha,
kaže se u toj studiji objavljenoj u časopisu Thorax.
Vjerojatnost da će astmatičarima postati djeca koja svaki dan piju
voćni sok i jednu povrće manja je nego u druge djece, ali ta je
razlika premalena da bi bila statistički bitna.
"Naši podaci pružili su dokaze o blagotvornoj povezanosti
svakodnevnoga konzumiranja proizvoda koji sadržavaju mliječnu
mast i astme i 'sviranja' u male djece".
Drugi su istraživači već sugerirali da možda postoji veza između
rasta broja slučajeva astme u zapadnome svijetu i pokušaja da se
zasićene masnoće, one iz mesa i mlijeka, u prehrani zamijene
nezasićenim masnoćama, kakve su biljne masnoće, a radi zdravije
prehrane.
Neki stručnjaci vjeruju da je u velikoj mjeri kriv povećan unos
linolne kiseline, do kojega dolazi zbog zamjene maslaca
margarinom. Nizozemski znanstvenici kažu: "Bude li unos linolne
kiseline u ishrani relevantan za razvoj astme, to će dijelom
objasniti i naše rezultate".
No podaci nisu pokazali neovisnu povezanost konzumiranja margarina
i astme.
(Hina) vm dgk