ZAGREB/LONDON, 26. lipnja (Hina) - Bosiljak, jedan od glavnih sastojaka talijanske kuhinje, jednoga bi dana mogao postati oružje za borbu protiv bakterije Escherichie coli i listerie, piše časopis "New Scientist".
ZAGREB/LONDON, 26. lipnja (Hina) - Bosiljak, jedan od glavnih
sastojaka talijanske kuhinje, jednoga bi dana mogao postati oružje
za borbu protiv bakterije Escherichie coli i listerie, piše časopis
"New Scientist". #L#
Dokazano je da nova plastična ambalaža za hranu poput mesa i sira,
koja polako ispušta antimikrobne tvari iz biljaka, može produljiti
trajnost hrane, a pri tome smanjuje i opasnost od trovanja hranom.
Osim toga, hrana u takvome pakiranje neće dobiti okus po bosiljku.
Preliminarna ispitivanja pokazuju da nova ambalaža uspješno
sprječava razvoj bakterija na siru najmanje jedan tjedan dulje od
uobičajene ambalaže. Ovo su otkriće na sastanku proizvođača
ambalaže u Španjolskoj objavili izraelski znanstvenici s
Tehnološkoga instituta u Haifi i njihovi kolege sa Sveučilišta
Victoria u Australiji.
"Ova ambalaža pokazuje pozitivna antimikrobna svojstva u
suzbijanju bakterija zbog kojih se kvari sir u ambalaži", tvrdi
voditelj istraživanja Joseph Miltz.
Plastična ambalaža natopljena je dvjema tvarima izvučenima iz
bosiljka, a riječ je o eteru pod nazivom methyl chavicol te o
alkoholu linaloolu. Obje tvari poznate su po suzbijanju osam vrsta
bakterija, među kojima su i E. coli 0157 te listeria. Obje tvari
uništavaju stanične stijenke bakterija.
Kako bi uspješno uništavali mikroorganizme u hrani te tvari moraju
isparavati iz ambalaže. Budući da je hlapljive tvari teško staviti
u polimersku prevlaku, jer sama proizvodnja takvoga materijala
podrazumijeva zagrijavanje, znanstvenici ambalažu sada nastoje
načiniti od mješavine polimera.
U Japanu je za tu vrstu ambalaže korišten japanski hren, wasabi, ali
su se ljudi žalili da hrana poprima okus po njemu. Zbog toga ekipa
Josepha Miltza koristi vrlo malene količine methyl chavicola i
linaloola, zbog kojih hrana ne može poprimiti okus po bosiljku. Te
tvari nisu lako topljive u vodi kao wasabi pa se njihov utjecaj neće
toliko osjetiti u hrani.
Znanstvenici vjeruju da će te prirodne tvari biti privlačne
potrošačima, ali Joseph Hotchkiss s Katedre za nutricionizam
Sveučilišta Cornell u New Yorku, iako se slaže s tvrdnjom da je to
dobro za prodaju, ne misli da su te tvari nužno i sigurnije od
umjetno dobivenih tvari.
(Hina) rug dgk