ZAGREB/WASHINGTON, 26. svibnja (Hina) - Osobe koje pokušavaju izgubiti na težini pomoću tzv. Atkinsove dijete koja ograničava unos ugljikohidrata ali ne i masnoća ili proteina, mogle bi smanjiti i rizik od srčanih bolesti, pokazalo je
najnovije istraživanje američkih znanstvenika.
ZAGREB/WASHINGTON, 26. svibnja (Hina) - Osobe koje pokušavaju
izgubiti na težini pomoću tzv. Atkinsove dijete koja ograničava
unos ugljikohidrata ali ne i masnoća ili proteina, mogle bi
smanjiti i rizik od srčanih bolesti, pokazalo je najnovije
istraživanje američkih znanstvenika. #L#
Pretile osobe koje su bile na dijeti bogatoj proteinima i masnoćama
koja dopušta konzumaciju maslaca, majoneze i mesa, povećale su
razinu "dobrog" kolesterola i smanjile razinu triglicerida u krvi,
za razliku od osoba koje su bile na uobičajenoj dijeti siromašnoj
masnoćama i bogatoj ugljikohidratima.
Osim toga, dijeta bogata proteinima i masnoćama nije bila štetna,
odnosno nije uopće povećala razinu "lošeg" kolesterola. Štoviše,
ispitanici koji su bili na Atkinsovoj dijeti izgubili su više
kilograma, iako taj gubitak težine nije bio statistički značajan
nakon godinu dana.
"Pretilost je zdravstveni problem, pa moramo ispitati alternativne
načine gubitka težine. Možda bi bilo preuranjeno preporučiti
dijetu siromašnu ugljikohidratima, ali prvi rezultati pokazuju da
takve dijete nemaju očekivanih štetnih utjecaja", kazao je Gary
Foster, glavni autor studije o poremećajima težine i prehrane na
sveučilištu Pennsylvania.
Atkinsova dijeta povisila je prosječnu razinu "dobrog" kolesterola
za 11 posto nakon godine dana, u usporedbi s 1,6 posto kod
konvencionalne dijete. Razina triglicerida smanjena je za 17 posto
nakon jedne godine Atkinsove dijete, dok kod dijete bogate
ugljikohidratima nije bilo većih promjena. Gubitak na težini kod 63
ispitanika nakon tri do šest mjeseci bio je statistički veći kod
onih koji su se držali Atkinsove dijete.
Dijeta ograničava samo unos ugljikohidrata - što uključuje voće,
povrće, kruh i tjesteninu. Prema dijeti bogatoj ugljikohidratima,
prosječna osoba pojede oko 2.000 kalorija na dan i može unijeti 300
grama ugljikohidrata, dok je po Atkinsovoj dijeti dopušten unos
samo 20 grama ugljikohidrata na dan prva dva tjedna, a nakon toga se
pomalo povećava, ovisno o izgubljenoj težini.
Ista skupina znanstvenika sada započinje petogodišnje
istraživanje koje bi trebalo ustanoviti detaljne rizike i
dobrobiti Atkinsove dijete.
(Hina) jšk dgk