ZAGREB, 21. svibnja (Hina) - Znanstvenici britanske Kraljevske akademije znanosti upozorili su na ubrzano izumiranje vrsta i razvili program mjerenja bioraznolikosti kako bi dokazali koliko brzo nestaju brojne biljne i životinjske
vrste.
ZAGREB, 21. svibnja (Hina) - Znanstvenici britanske Kraljevske
akademije znanosti upozorili su na ubrzano izumiranje vrsta i
razvili program mjerenja bioraznolikosti kako bi dokazali koliko
brzo nestaju brojne biljne i životinjske vrste. #L#
Oni tvrde da bismo mogli mnogo bolje iskoristiti dostupne podatke
uz pomoć, primjerice, tehnologije koja se temelji na internetu, ali
upozoravaju da probleme stvaraju goleme praznine u dostupnim
podacima, prenosi BBC.
Izvješće je objavljeno uoči sastanka UN-ove Konvencije o
bioraznolikosti u Londonu, na kojoj bi se trebalo raspravljati o
pokušaju sprječavanja smanjivanja bioraznolikosti do 2010.
godine. Taj je cilj postavljen na svjetskom sastanku o održivom
razvoju u Johannesburgu 2002. godine.
Skupinu koja je sastavila izvješće predvodio je profesor Peter
Crane, direktor Royal Botanic Gardensa. "Svaka deseta vrsta ptica i
četvrtina svih sisavaca službeno su svrstani na popis vrsta kojima
prijeti izumiranje, dok se među ugroženima nalazi još dvije trećine
drugih životinjskih vrsta", upozorio je Crane.
"Takvi su gubici izravna i neizravna posljedica ubrzanog rasta
populacije tijekom proteklih 200 godina, prevelike uporabe
prirodnih resursa i promjena u okolišu koje to izaziva", dodao je.
"Iako nam je poznata razina gubitaka, često nam nedostaju
specifični i točni podaci o tome koliko su ugrožene pojedine vrste i
njihova staništa", upozorio je Crane, dodajući da je zato teško
vidjeti koliko su pokušaji spašavanja vrsta doista uspješni.
Metoda znanstvenika Kraljevske akademije znanosti mogla bi se
iskoristiti u dugoročnom praćenju situacije, kao i u kriznim
situacijama poput izlijevanja nafte.
Znanstvenici u izvješću Kraljevske akademije znanosti tvrde da je
ljudska ovisnost o bioraznolikosti apsolutna, ne samo zbog izravne
koristi od nje, poput hrane, nego i zbog regulacije klime,
pročišćavanja vode, formacije tla, prevencije poplava i kruženja
hranjivih tvari.
(Hina) jšk dgk