LONDON, 4. svibnja (Hina/Reuters) - Istraživanje prehrambenih navika Europljana i američka studija povezanosti prehrane s rakom probavnog sustava pokazali su da konzumiranje hrane bogate vlaknima smanjuje rizik oboljenja od te bolesti
od koje svake godine u svijetu obolijeva 940.000 ljudi.
LONDON, 4. svibnja (Hina/Reuters) - Istraživanje prehrambenih
navika Europljana i američka studija povezanosti prehrane s rakom
probavnog sustava pokazali su da konzumiranje hrane bogate
vlaknima smanjuje rizik oboljenja od te bolesti od koje svake
godine u svijetu obolijeva 940.000 ljudi. #L#
Rezultati tih studija u suprotnosti su s ranijim istraživanjem,
koje je pokazalo da vlakna ne štite od raka probavnog sustava. No,
znanstvenici smatraju da ispitanici u prethodnim studijama
vjerojatno nisu konzumirali dovoljno vlakana da bi ona utjecala na
rizik oboljenja.
"Osobe koje su imale najmanji rizik oboljenja konzumirale su puno
više vlakana nego u drugim istraživanjima koja nisu pokazala
nikakvu povezanost," kazala je Sheila Bingham, voditeljica Odjela
za prehranu i rak medicinskog istraživačkog centra u Cambridgeu,
koja je provela europsko istraživanje.
Njezina studija, u kojoj je sudjelovalo više od pola milijuna ljudi
u deset europskih zemalja, najveće je ikad provedeno istraživanje
povezanosti prehrane i raka.
Rezultati pokazuju da kada osobe, koje konzumiraju manje od
polovice preporučene dnevne doze od pet porcija voća i povrća,
udvostruče unos vlakana, mogu smanjiti rizik oboljenja od raka
probavnog sustava za čak 40 posto.
"Preporučljivo je uzimati puno više voća, povrća i tjestenine od
cjelovitih žitarica, a manje masti i mesa," kazala je.
Istraživači Nacionalnog instituta za rak u američkoj saveznoj
državi Maryland dobili su slične rezultate u studiji provedenoj na
gotovo 3.600 ljudi s benignim adenomom debelog crijeva, koji može
dovesti do raka crijeva, te gotovo 34.000 zdravih osoba.
"Naše istraživanje povezuje konzumaciju vlakana, posebno iz voća i
sjemenki, sa smanjenim rizikom od adenoma debelog crijeva," kazala
je Ulrike Peters.
Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka iz Lyona,
rak probavnog sustava i rektuma je rijedak u zemljama u razvoju, ali
u razvijenim zemljama ubija više od 490.000 ljudi godišnje.
Europsko istraživanje pokazalo je da ljudi u deset različih zemalja
vlakna dobijaju iz različitih izvora - Britanci i Francuzi iz
povrća, Nizozemci i Nijemci iz žitarica, a Talijani i Španjolci iz
voća - no izvor ne igra nikakvu ulogu.
Naime, osobe s najmanjim rizikom oboljenja od raka probavnog
sustava konzumirali su pet ili više porcija voća i povrća dnevno,
što je ekvivalent za pet šnita kruha od cjelovitih žitarica.
(Hina) jšk bcav