PARIS, 21. travnja (Hina/AFP) - Pariški restoran Tour d'Argent, koji se kiti titulama "najstarijeg", "najvećeg" ili "najpoznatijeg na svijetu", priprema se za ključni datum u svojoj četiristoljetnoj povijesti - proslavu milijunte
prešane patke pripremljene u restoranu.
PARIS, 21. travnja (Hina/AFP) - Pariški restoran Tour d'Argent,
koji se kiti titulama "najstarijeg", "najvećeg" ili "najpoznatijeg
na svijetu", priprema se za ključni datum u svojoj četiristoljetnoj
povijesti - proslavu milijunte prešane patke pripremljene u
restoranu. #L#
Uz veliki vatromet pirotehnike i gostujućih zvijezda, očekuje se da
će legendarni vlasnik restorana Claude Terrail (85), uz milijuntu
patku na tanjuru, upravljanje slavnim restoranom predati svom
sinu.
Iako povijest restorana Tour d'Argent, smještenog na obali Seine uz
katedralu Notre Dame, datira iz 1582. godine, recept spravljanja
prešane patke potječe iz 1890. godine. Ugrubo, radi se o pačijim
prsima i batacima pripremljenima u portu, konjaku i sokovima
dobivenima od prešanja ostatka patke.
Ondašnji se vlasnik za svaku pojedenu patku kao suvenir dosjetio
dijeliti karticu s njezinim brojem i ta se tradicija održala do
danas.
Tako je poznato da je bivši japanski car Hirohito dvaput posjetio
Tour d'Argent i pojeo patku broj 53.211 davne 1921. godine, a zatim
i patku 423.900 točno pedeset godina kasnije.
Britanski kralj Edward VII slistio je patku broj 328 u prvoj godini
pripreme, američki predsjednik Theodore Roosevelt patku 33.642
godine 1910., a bivši američki gradonačelnik Rudy Giuliani u
studenome prošle godine uživao je u žrtvi broj 971.612.
Zidovi ovog slavnog restorana prepuni su fotografija još slavnijih
ličnosti koje su u njemu objedovale kroz povijesti. Postojeći
vlasnik najradije se sjeti Ave Gardner, Orsona Wellesa, Errola
Flynna ili Jane Mansfield, koje je smatrao prijateljima, pa sve do
Johna F. Kennedyja, Winstona Churchilla i Alexandera Fleming, koje
smatra "zaslužnima za čovječanstvo".
(Hina) dj dj