ZAGREB/NEW YORK, 28. veljače (Hina) - Gorak okus lijekova i živežnih namirnica uskoro bi mogao biti zaboravljen zahvaljujući novim dodacima koji ga uspješno potiskuju.
ZAGREB/NEW YORK, 28. veljače (Hina) - Gorak okus lijekova i
živežnih namirnica uskoro bi mogao biti zaboravljen zahvaljujući
novim dodacima koji ga uspješno potiskuju. #L#
Te bi tvari mogle utjecati na smanjenje brojnih dodataka hrani koji
joj daju okus, poput soli, šećera i masnoća, što bi pridonijelo
zdravijoj prehrani.
Tu skupinu tvari za sprječavanje gorkog okusa razvili su
znanstvenici biotehnološke tvrtke Linguagen iz New Yorka koji su to
već i patentirali.
Ti dodaci poboljšavaju okus živežnih namirnica blokirajući
gorčinu. Tako bi lijekovi, ali i zdrave namirnice, poput grejpa ili
brokula, u budućnosti bili ukusniji, objasnio je direktor tvrtke
Shawn Marcell.
Gorčinu osjećamo kad receptor okusa u ustima pri dodiru s gorkom
tvari oslobodi protein gustducin. Znanstvenici su uz pomoć
kemijskog testa tražili tvar koja bi mogla prekinuti raspodjelu
gustducina. Tvari koje ublažavaju gorak okus najprije su ispitali
na miševima, a zatim i na sebi. "Kava s našim dodacima blaža je i
ukusnija", tvrdi suradnik u istraživanju Stephen Gravin.
Te tvari sadrže samo prirodne sastojke namirnica, a dovoljna je
mala količina kako bi se spriječio osjećaj gorčine. Ako nastavak
ispitivanja pokaže da su tvari za ublažavanje gorčine sigurne i
učinkovite, mogle bi se koristiti u prehrambenoj industriji.
(Hina) kt dgk