FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIŠE NEMA GORKIH LIJEKOVA

ZAGREB/NEW YORK, 28. veljače (Hina) - Gorak okus lijekova i živežnih namirnica uskoro bi mogao biti zaboravljen zahvaljujući novim dodacima koji ga uspješno potiskuju.
ZAGREB/NEW YORK, 28. veljače (Hina) - Gorak okus lijekova i živežnih namirnica uskoro bi mogao biti zaboravljen zahvaljujući novim dodacima koji ga uspješno potiskuju. #L# Te bi tvari mogle utjecati na smanjenje brojnih dodataka hrani koji joj daju okus, poput soli, šećera i masnoća, što bi pridonijelo zdravijoj prehrani. Tu skupinu tvari za sprječavanje gorkog okusa razvili su znanstvenici biotehnološke tvrtke Linguagen iz New Yorka koji su to već i patentirali. Ti dodaci poboljšavaju okus živežnih namirnica blokirajući gorčinu. Tako bi lijekovi, ali i zdrave namirnice, poput grejpa ili brokula, u budućnosti bili ukusniji, objasnio je direktor tvrtke Shawn Marcell. Gorčinu osjećamo kad receptor okusa u ustima pri dodiru s gorkom tvari oslobodi protein gustducin. Znanstvenici su uz pomoć kemijskog testa tražili tvar koja bi mogla prekinuti raspodjelu gustducina. Tvari koje ublažavaju gorak okus najprije su ispitali na miševima, a zatim i na sebi. "Kava s našim dodacima blaža je i ukusnija", tvrdi suradnik u istraživanju Stephen Gravin. Te tvari sadrže samo prirodne sastojke namirnica, a dovoljna je mala količina kako bi se spriječio osjećaj gorčine. Ako nastavak ispitivanja pokaže da su tvari za ublažavanje gorčine sigurne i učinkovite, mogle bi se koristiti u prehrambenoj industriji. (Hina) kt dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙