PARIZ, 27. veljače (Hina/AFP) - "In" restorani pretvaraju se u tradicionalne gostionice, obilno se služe domaće juhe, bistroi su opet popularni... nakon etničkih mješavina "svjetske" ili kuhinje "fusion", u zemlji gastronomije,
Francuskoj, opet su u modi bakini recepti.
PARIZ, 27. veljače (Hina/AFP) - "In" restorani pretvaraju se u
tradicionalne gostionice, obilno se služe domaće juhe, bistroi su
opet popularni... nakon etničkih mješavina "svjetske" ili kuhinje
"fusion", u zemlji gastronomije, Francuskoj, opet su u modi bakini
recepti. #L#
Najbolji primjer tog povratka kulinarskim korijenima bez sumnje je
preuređenje pariškog restorana "Korova", poznatog po svojoj
piletini s kokainovcem, koji je zatvoren u srpnju 2002.
Na njegovom će mjestu biti otvorena tradicionalna gostionica s
"pravim domaćim prženim krumpirićima" i "lokalnim proizvodima s
ograničenim podrijetlom", izjavio je novi vlasnik Olivier
Bertrand, direktor tvrtke Bertrand, koji već ima nekoliko poznatih
mjesta kao što su pivnica Lipp, Latina Caf?, Impala Lounge.
Bertrand je otvorio i "Bert's sandwich club", koji je, uz "Bar a
Soupes" i "What's soup" vratio na svakodnevne menije domaće juhe,
koje se ranije nitko nije usuđivao naručiti.
"Nije to jedini razlog. Svjetska kuhinja je bila ogroman korak
naprijed, no, kao i uvijek u takvim slučajevima kad se svi uzmu
baviti nečim, nekad to budu dobri restorani, a nekad ne", tvrdi on.
Vlasnik vodiča Michelin Derek Brown spominje "iznimnu
osjetljivost" najpopularnijih restorana.
"Gosti često napuštaju popularne restorane da bi pronašli druge
koji su još više 'in', dok tradicionalni restorani imaju stalniju i
vjerniju klijentelu", smatra on.
"Danas je zanimljivo vidjeti kako se u pariškim i provincijskim
restorančićima klasični recepti kao što je "pot-au-feu" i "coq au
vin" preobražavaju u lakša jela", kaže Derek Brown.
Promjene su se zbile i u izdavaštvu. Izdavačka kuća Hachette
Pratique počela se preusmjeravati na domaću kuhinju već prije
četiri, pet godina. U posljednjih godinu dana, taj je izdavač
objavio cijelu seriju knjiga s receptima iz francuske kuhinje, a
uskoro izlazi obnovljeno izdanje prvog toma knjige "Recettes
Faciles de Fran?oise Bernard" (Laki recepti Fran?oise Bernard),
objavljene 1965. i prodane u više od milijun primjeraka.
"Knjige o svjetskog kuhinji imale su pozitivan utjecaj na kuharice
uopće, posebno na razini estetike. Nije više nužno da se domaće jelo
od piletine fotografira na crveno-bijelom kockastom stolnjaku",
kaže Pierre-Jean Furet, direktor Hachette Pratique.
"Skinuli smo i prašinu s recepata, čitatelji žele jednostavne,
jasne recepte, kojima će se kulinarski amateri moći lako služiti".
(Hina) pgo bnš