FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FRANCUZI PONOVNO OTKRIVAJU BAKINE RECEPTE

PARIZ, 27. veljače (Hina/AFP) - "In" restorani pretvaraju se u tradicionalne gostionice, obilno se služe domaće juhe, bistroi su opet popularni... nakon etničkih mješavina "svjetske" ili kuhinje "fusion", u zemlji gastronomije, Francuskoj, opet su u modi bakini recepti.
PARIZ, 27. veljače (Hina/AFP) - "In" restorani pretvaraju se u tradicionalne gostionice, obilno se služe domaće juhe, bistroi su opet popularni... nakon etničkih mješavina "svjetske" ili kuhinje "fusion", u zemlji gastronomije, Francuskoj, opet su u modi bakini recepti. #L# Najbolji primjer tog povratka kulinarskim korijenima bez sumnje je preuređenje pariškog restorana "Korova", poznatog po svojoj piletini s kokainovcem, koji je zatvoren u srpnju 2002. Na njegovom će mjestu biti otvorena tradicionalna gostionica s "pravim domaćim prženim krumpirićima" i "lokalnim proizvodima s ograničenim podrijetlom", izjavio je novi vlasnik Olivier Bertrand, direktor tvrtke Bertrand, koji već ima nekoliko poznatih mjesta kao što su pivnica Lipp, Latina Caf?, Impala Lounge. Bertrand je otvorio i "Bert's sandwich club", koji je, uz "Bar a Soupes" i "What's soup" vratio na svakodnevne menije domaće juhe, koje se ranije nitko nije usuđivao naručiti. "Nije to jedini razlog. Svjetska kuhinja je bila ogroman korak naprijed, no, kao i uvijek u takvim slučajevima kad se svi uzmu baviti nečim, nekad to budu dobri restorani, a nekad ne", tvrdi on. Vlasnik vodiča Michelin Derek Brown spominje "iznimnu osjetljivost" najpopularnijih restorana. "Gosti često napuštaju popularne restorane da bi pronašli druge koji su još više 'in', dok tradicionalni restorani imaju stalniju i vjerniju klijentelu", smatra on. "Danas je zanimljivo vidjeti kako se u pariškim i provincijskim restorančićima klasični recepti kao što je "pot-au-feu" i "coq au vin" preobražavaju u lakša jela", kaže Derek Brown. Promjene su se zbile i u izdavaštvu. Izdavačka kuća Hachette Pratique počela se preusmjeravati na domaću kuhinju već prije četiri, pet godina. U posljednjih godinu dana, taj je izdavač objavio cijelu seriju knjiga s receptima iz francuske kuhinje, a uskoro izlazi obnovljeno izdanje prvog toma knjige "Recettes Faciles de Fran?oise Bernard" (Laki recepti Fran?oise Bernard), objavljene 1965. i prodane u više od milijun primjeraka. "Knjige o svjetskog kuhinji imale su pozitivan utjecaj na kuharice uopće, posebno na razini estetike. Nije više nužno da se domaće jelo od piletine fotografira na crveno-bijelom kockastom stolnjaku", kaže Pierre-Jean Furet, direktor Hachette Pratique. "Skinuli smo i prašinu s recepata, čitatelji žele jednostavne, jasne recepte, kojima će se kulinarski amateri moći lako služiti". (Hina) pgo bnš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙