WELLINGTON, 17. veljače (Hina/dpa) - Tvrdnja koju mnogi ponavljaju već godinama, da je šalica čaja dobra za zdravlje, sad je i znanstveno potvrđena.
WELLINGTON, 17. veljače (Hina/dpa) - Tvrdnja koju mnogi ponavljaju
već godinama, da je šalica čaja dobra za zdravlje, sad je i
znanstveno potvrđena. #L#
Što je čaj jači i topliji, bolje ćete se osjećati, tvrdi
znanstvenica Joy Xsu s Novozelandskog sveučilišta u Aucklandu,
koja je proučavala blagotvorne učinke nekih vrsta kineskog čaja.
Snažan, vruć napitak ima više antioksidansa - za koje se
pretpostavlja da usporavaju ili potpuno zaustavljaju štetne učinke
oksidacije koji mogu uzrokovati rak i bolesti srca - nego slabi čaj,
tvrdi Hsu.
Ona je promatrala antioksidanse u 33 vrste zelenih, oolong i crnih
čajeva tijekom istraživanja za magistarski rad.
Otkrila je da zeleni čajevi, iako oolong i crni čajevi ne zaostaju
mnogo, u prosjeku imaju najvišu razinu antioksidansa koja se s
povećanjem temperature još više povisuje.
"U azijskim zemljama prvi se napitak pripremljen od oolong čaja
obično baca jer ga smatraju pregorkim. No naša su istraživanja
pokazala da je baš on najkorisniji", rekla je.
Hsu je rekla kako je istraživanje osobina antioksidansa, pa tako i
njihovih korisnih učinaka za zdravlje, u hrani bila najvažnija tema
te da su njezine studije bile potaknute sličnim istraživanjima o
antioksidansima u crnom vinu.
Ona je rekla kako se čaj tradicionalno povezuje s dobrim učincima za
zdravlje te da njezino istraživanje to potvrđuje.
Njezin mentor tijekom istraživanja na sveučilištu u Aucklandu Paul
Kilmartin rekao je kako su druga istraživanja pokazala da razina
antioksidansa u krvi raste brzo nakon konzumacije tvari kao što je
pravilno skuhan zeleni čaj.
"No u krvotoku se može otkriti samo jedan posto konzumiranih
antioksidansa za koje se zna da su prisutni u čaju", rekao je.
"Mi jednostavno o njima ne znamo dovoljno da bismo objasnili zašto
je tako. Ne znamo kamo odlazi ostatak ni u što se pretvaraju. Možda
se vežu s drugim tvarima u krvotoku, a mi ne znamo gdje bismo ih
tražili".
On je rekao da je to idući fascinantan korak u istraživanju
antioksidansa, kao i određivanje količine čaja koju se mora popiti
svaki dan da bi korist bila najveća.
(Hina) dam dgk