FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠALICA JAKOG ČAJA DOBRA ZA ZDRAVLJE - ISTRAŽIVANJE

WELLINGTON, 17. veljače (Hina/dpa) - Tvrdnja koju mnogi ponavljaju već godinama, da je šalica čaja dobra za zdravlje, sad je i znanstveno potvrđena.
WELLINGTON, 17. veljače (Hina/dpa) - Tvrdnja koju mnogi ponavljaju već godinama, da je šalica čaja dobra za zdravlje, sad je i znanstveno potvrđena. #L# Što je čaj jači i topliji, bolje ćete se osjećati, tvrdi znanstvenica Joy Xsu s Novozelandskog sveučilišta u Aucklandu, koja je proučavala blagotvorne učinke nekih vrsta kineskog čaja. Snažan, vruć napitak ima više antioksidansa - za koje se pretpostavlja da usporavaju ili potpuno zaustavljaju štetne učinke oksidacije koji mogu uzrokovati rak i bolesti srca - nego slabi čaj, tvrdi Hsu. Ona je promatrala antioksidanse u 33 vrste zelenih, oolong i crnih čajeva tijekom istraživanja za magistarski rad. Otkrila je da zeleni čajevi, iako oolong i crni čajevi ne zaostaju mnogo, u prosjeku imaju najvišu razinu antioksidansa koja se s povećanjem temperature još više povisuje. "U azijskim zemljama prvi se napitak pripremljen od oolong čaja obično baca jer ga smatraju pregorkim. No naša su istraživanja pokazala da je baš on najkorisniji", rekla je. Hsu je rekla kako je istraživanje osobina antioksidansa, pa tako i njihovih korisnih učinaka za zdravlje, u hrani bila najvažnija tema te da su njezine studije bile potaknute sličnim istraživanjima o antioksidansima u crnom vinu. Ona je rekla kako se čaj tradicionalno povezuje s dobrim učincima za zdravlje te da njezino istraživanje to potvrđuje. Njezin mentor tijekom istraživanja na sveučilištu u Aucklandu Paul Kilmartin rekao je kako su druga istraživanja pokazala da razina antioksidansa u krvi raste brzo nakon konzumacije tvari kao što je pravilno skuhan zeleni čaj. "No u krvotoku se može otkriti samo jedan posto konzumiranih antioksidansa za koje se zna da su prisutni u čaju", rekao je. "Mi jednostavno o njima ne znamo dovoljno da bismo objasnili zašto je tako. Ne znamo kamo odlazi ostatak ni u što se pretvaraju. Možda se vežu s drugim tvarima u krvotoku, a mi ne znamo gdje bismo ih tražili". On je rekao da je to idući fascinantan korak u istraživanju antioksidansa, kao i određivanje količine čaja koju se mora popiti svaki dan da bi korist bila najveća. (Hina) dam dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙