ZAGREB, 27. siječnja (Hina) - U Novom Zelandu stvorene su krave s izmijenjenim genima koje proizvode mlijeko s velikom količinom bjelančevina, a to je prvi put da se na taj način nastoji poboljšati kakvoća mlijeka, piše New
Scientist.
ZAGREB, 27. siječnja (Hina) - U Novom Zelandu stvorene su krave s
izmijenjenim genima koje proizvode mlijeko s velikom količinom
bjelančevina, a to je prvi put da se na taj način nastoji poboljšati
kakvoća mlijeka, piše New Scientist. #L#
Krave imaju dodatne kopije gena koji kontroliraju stvaranje dvije
vrste bjelančevina, beta i kappa kazeina. Zbog toga njihovo mlijeko
sadrži do 20 posto više beta-kazeina i dvostruku količinu kappa-
kazeina nego mlijeko običnih krava.
Ovo bi dostignuće trebalo omogućiti proizvođačima sireva dobivanje
više sira od iste količine mlijeka, a i sam postupak proizvodnje
sireva trebao bi biti brži zbog bržega zgušnjavanja bjelančevina.
"Sir je zapravo kazein", tvrdi voditelj istraživanja Gootz Laible
iz Istraživačkog centra Raukara u Hammiltonu, "pa povećanje
količine kazeina mnogo znači u mljekarstvu, jer su seljaci plaćeni
prema količini kazeina u mlijeku".
Unatoč tome, mnogi se boje da će konzumiranje hrane nastale od
životinja s izmijenjenim genetskim svojstvima naići na još
snažnije odbijanje nego konzumiranje genetski izmijenjenih
žitarica, osobito u Kini i na Zapadu.
Znanstvenici pod vodstvom Gootza Laiblea izmijenili su genetska
svojstva stanica, a svaka je od njih imala dodatnih 39 kopija gena
za proizvodnju kazeina.
Laible smatra da bi mu trebalo oko četiri godine za unošenje
dodatnih gena u veći broj teladi, a proizvodi od tako dobivenoga
mlijeka mogli bi se naći u prodaji za desetak godina.
(Hina) rug dgk