LONDON, 12. siječnja (Hina/Reuters) - Britanski kemičari pokušavaju u čast književniku i kritičaru znanosti Georgeu Orwellu otkriti savršeni način pripravljanja čaja, njegova omiljena pića.
LONDON, 12. siječnja (Hina/Reuters) - Britanski kemičari
pokušavaju u čast književniku i kritičaru znanosti Georgeu Orwellu
otkriti savršeni način pripravljanja čaja, njegova omiljena pića.
#L#
Kraljevsko društvo kemičara tim projektom želi obilježiti 100.
obljetnicu rođenja velikog književnika, koji je uz poznata djela
"1984." i "Životinjsku farmu" napisao i esej o čaju.
Izvršni direktor društva dr. David Giachardi napomenuo je kako je
priprema čaja vrlo složen postupak. "Nema jedinstvenog recepta,
svaki bi čovjek o tome imao što reći".
Orwell je u eseju iz 1946. "Šalica finog čaja" opisao 15 faza za
kuhanje savršenog napitka, želeći tako nadomjestiti nedostatak
uputa u tadašnjim kuharicama.
On misli da se čaj mora piti jak i bez šećera, poslužiti u šalicama s
okruglim dnom i natočiti uvijek prije mlijeka.
U eseju o posljedicama II. svjetskog rata Orwell se okomio na
kemičare, optuživši ih da su suodgovorni za rat.
Glasnogovornik društva Brian Emsley nada se da će tim projektom
skrenuti pozornost na bitnu ulogu kemije u proizvodnji hrane, pića
i javnom zdravstvu.
"Projekt je djelomično ozbiljan, a dijelom samo dobra zabava",
rekao je Emsley.
Kemičari će zatražiti mišljenje stručnjaka i javnosti prije nego
što objave savršen način pripreme čaja na Orwellov rođendan u
lipnju ove godine.
(Hina) bcav dgk