FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta od 30. prosinca 2004. godine

ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od30. prosinca 2004. godine
ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Izvješća sa svjetskih tržišta od 30. prosinca 2004. godine

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.829,19 10.854,54

Tokyo/NIKKEI 11.488,76 11.381,56

London/FTSE-100 4.821,10 4.819,80

Frankfurt/DAX 30 4.255,16 4.247,75

--------------------------------------------------

Cijene dionica na američkim tržištima u srijedu su blago pale pod utjecajem rasta cijena nafte iznad 43 dolara po barelu i vijesti da Kina planira obuzdati pregrijani rast svojeg zrakoplovnog sektora, što je pogodilo dionice pripadnika te industrije poput proizvođača zrakoplova Boeinga.

Dow Jones indeks se spustio 0,23 posto, na 10.829 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks oslabio je blagih 0,01 posto, na 2.177 bodova. Pad vrijednosti najznačajnijih američkih burzovnih indeksa uslijedio je samo dan nakon što su dosegnuli nove najviše razine od početka godine.

Obujam trgovanja bio je malen obzirom da je velik broj tržišnih sudionika otišao na odmor. "Mnogih nema ovoga tjedna pa ne treba puno da se tržište pokrene u ovom ili onom smjeru. U utorak smo zabilježili značajan rast pa nam to daje malo prostora za povlačenje", kazao je Evan Olsen, čelnik trgovine dionicama pri Stephensu Inc.

Cijene nafte zabilježile su rast drugi dan zaredom, nakon eksplozije automobila-bombe u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu i izvješća američke vlade o novom smanjenju zaliha lož-ulja. Više cijene nafte pogađaju dionice jer mogu oslabiti dobiti kompanija i osobnu potrošnju.

"Vijesti o eksploziji u Saudijskoj Arabiji, povrh najnovijeg izvješća o padu američkih zaliha nafte, potaknule su veliki skok cijena nafte", ukratko je ocijenio John Caldwell, glavni ulagački strateg u McDonald Financial Group.

Dionice zrakoplovne i vojne industrije pogodila je vijest iz Kine koja je objavila da neće odobriti nove kupovine zrakoplova u 2005. kako bi obuzdala rast svog zrakoplovnog sektora. Po gubitcima su predvodile dionice Boeinga, oslabivši za 2,2 posto.Oslabile su i dionice kompanije United Technologies, koji opskrbljuje Boeing motorima za zrakoplove, nekih 0,7 posto, te Honeywell Internationala, najvećeg svjetskog proizvođača elektronike za pilotske kabine, za jedan posto. Nekih 2,7 posto potonule su i dionice Lockheed Martina.

Cijene europskih dionica nakon dosezanja najviših razina u zadnjih 29 mjeseci na zatvaranju su neznatno promijenjene. Hvatajući korak s drugim svjetskim tržištima, londonsko je tržište zabilježilo rast indeksa Ftse za 0,45 posto, na 4.819 bodova, dok je vrijednost frankfurtskog DAX-a pala za 0,33 posto, na 4.247 bodova.

U mirnoj blagdanskoj trgovini u četvrtak su na europskim burzama cijene dionica ostale blizu najviših razina u zadnje dvije i pol godine, pri čemu se po dobitcima isticala dionica reosiguravatelja Swiss Re-a nakon objave procjene njegovih troškova za pokriće šteta prouzročenih tsunamijem u južnoj Aziji.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao blagih 0,03 posto, na 4.821 bod. Frankfurtski DAX bio je na dobitku od 0,17 posto, dosegnuvši 4.255 bodova.

Dionice Swiss Re-a ovih su se dana našle pod pritiskom budući je ulagače brinulo u kojem će razmjeru ta kompanija biti pogođena nakon golemih šteta prouzročenih tsunamijem u južnoj Aziji. No vijest kako će njezini vjerojatni troškovi pokrića tih šteta biti manji od 100 milijuna švicarskih franaka potaknula je jačanje njezinih dionica za 1,4 posto, čime su one nadoknadile gotovo sve ranije ovotjedne gubitke.

Osiguravateljski analitičari opetovano su uvjeravali ulagače kako će vjerojatne isplate šteta biti ograničene. "Dok je riječ o stravičnoj tragediji u svakom pogledu, ne očekujemo da će ona imati značajnije posljedice po osiguravateljsku industriju", kazao je Paul Goohind, analitičar pri Bear Stearnsu.

Trgovina na tržištu dionica je mirna i u malenom obujmu pred novogodišnje blagdane. "Tržišta dionica završavaju godinu u očekivano mirnom raspoloženju", navodi se u priopćenju Barclays Private Clients.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je gotovo 0,94 posto posljednjeg dana trgovanja u ovoj godini, dosegnuvši 11.488 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,3618 1,3634 1,3586

USD/JPY 103,74 104,22 103,64

GBP/USD 1,9232 1,9233 1,9150

USD/CHF 1,1345 1,1376 1,1319

-------------------------------------------------

Euro je na svjetskim deviznim tržištima u četvrtak zabilježio rekordno visoku razinu prema jenu i zadržao se blizu ovoga tjedna dosegnute najviše razine prema dolaru, nastavivši svoje dobitke u malenom obujmu trgovanja devizama zbog blagdana.

Euro je tako dosegnuo 141,61 jen u mršavoj trgovini na tokijskom tržištu pod utjecajem zabrinutosti da bi tsunami, koji je na području jugoistočne Azije prema posljednjim podacima usmrtio preko 85 tisuća ljudi, mogao naštetiti gospodarskom rastu diljem Azije. Jen je oslabio i prema dolaru, koji trenutno stoji 103,74 jena.

"Mislim da bi tragični događaji koji su pogodili posljednjih dana jugoistočnu Aziju mogli imati posljedice po tečaj jena", kazao je Kamal Sharma, valutni strateg u Dresdner Kleinwort Wassersteinu. "Pojedini su ulagači zabrinuti oko razmjera posljedica na gospodarski rast u regiji i to pritišće jen", dodao je on.

Euro se zadržao blizu najviše razine prema dolaru, a trenutno stoji 1,3618 dolara. Britanska funta spustila se blizu najnižih razina u zadnjih 14 mjeseci prema euru, nakon što su najnoviji podaci pokazali pad cijena stanova na britanskom tržištu u prosincu, po drugi put u posljednja tri mjeseca.

Jedinstvena europska valuta nije značajnije reagirala na komentare njemačkog kancelara Gerharda Schroedera koji je u jednom novinskom članku kazao da uporno slabljenje američkog dolara predstavlja izaziva zabrinutost i da stabilnost na valutnim tržištima zahtijeva korekcije globalnih gospodarskih neravnoteža.

Trgovci i ulagači u 2005. očekuju nastavak gotovo trogodišnjeg trenda slabljenja dolara prema drugim značajnijim svjetskim valutama obzirom na sve veći i rekordan manjak u američkoj bilanci plaćanja. "Očekuje se da će se dolar naći pod novim pritiscima prodaja početkom iduće godine", izjavio je Shogo Nagaya, valutni menadžer iz Nomura Trust and Banking.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

29.12. USLIB 2,47 2,42 2,55 2,77

29.12. EULIB 2,24 2,17 2,18 2,22

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙