FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prije godinu dana razoran potres pogodio iranski Bam

ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Točno prije godinu dana, 26.prosinca 2003. godine, razoran potres gotovo je sa zemljom sravnioiranski povijesni grad Bam, odnijevši više od 40.000 života.
ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Točno prije godinu dana, 26. prosinca 2003. godine, razoran potres gotovo je sa zemljom sravnio iranski povijesni grad Bam, odnijevši više od 40.000 života.

Tim povodom, UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO organizira 27. prosinca u povijesnoj citadeli Arg-e-Bam, koja se smatra dijelom kulturne baštine Irana i svijeta, komemoraciju u počast žrtvama katastrofalnog potresa.

Na prigodnoj svečanosti bit će visoki iranski dužnosnici, predstavnici francuske, talijanske i japanske vlade, te dužnosnici UN-ovih agencija angažiranih u obnovi tog dragulja svjetske arhitekture, priopćio je UNESCO.

Ta organizacija, koja potiče međunarodnu zajednicu da uloži veće napore u obnovu i očuvanje Bama, pomaže Irancima u obnovi razrušenog područja i u suradnji s drugim agencijama i donatorima doprema pomoć stradalom stanovništvu.

Po službenim podacima, preko 40.000 ljudi smrtno je stradalo u potresu u Bamu, gradu koji je - smješten u pustinji na južnom rubu iranske visoravni - nekoć bio važno raskrižje na drevnom Putu svile.

U razornom podrhtavanju tla uništene su brojne zgrade, većinom izgrađene od glinene opeke, a potpuno je uništen i dio povijesne citadele Arg-e-Bam.

Znamenita građevina i arhitektonski dragulj u svjetskim razmjerima, duga je 300, a široka 200 metara. Citadela je stara otprilike 2000 godina i smatra se najstarijom građevinom na svijetu podignutom od glinene cigle.

Iran planira 2005. godine organizirati niz međunarodnih radionica, sastanaka i konferencija kako bi podigao svijest o važnosti Bama i potaknuo projekte za njegovu zaštitu.

Međunarodna konferencija bit će u drugoj polovici iduće godine organizirana u suradnji s talijanskom vladom, a prema očekivanjima UNESCO-a, trebala bi mobilizirati međunarodnu zajednicu da pruži značajniju potporu obnovi života na tom području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙