FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjet HNB-a: ovogodišnja inflacija 2,3 posto

ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Savjet Hrvatske narodne banke nadanašnjoj je sjednici razmotrio najnovija gospodarska i novčanakretanja, kao i stanje u bankovnom sustavu u trećem ovogodišnjemtromjesečju, usvojio monetarnu projekciju i financijski plan HNB-a zasljedeću godinu, oduzeo odobrenje za rad Primus banci d.d. Zagreb, tedonio još nekoliko odluka iz svoje nadležnosti, priopćeno je izHNB-a.
ZAGREB, 22. prosinca 2004. (Hina) - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja, kao i stanje u bankovnom sustavu u trećem ovogodišnjem tromjesečju, usvojio monetarnu projekciju i financijski plan HNB-a za sljedeću godinu, oduzeo odobrenje za rad Primus banci d.d. Zagreb, te donio još nekoliko odluka iz svoje nadležnosti, priopćeno je iz HNB-a.

Prema raspoloživim pokazateljima, ovogodišnja stopa inflacije mjerena potrošačkim cijenama bit će oko 2,3 posto. Unatoč višim cijenama nafte i još nekim čimbenicima koji bi mogli utjecati na rast ukupne razine cijena, procjenjuje se da ni u sljedećoj godini stopa inflacije neće biti viša od 2,5 posto.

Daljnjem održavanju makroekonomske stabilnosti najviše bi trebala pridonijeti stabilnost tečaja, sve jača konkurencija na tržištu, napose u trgovini i financijskom sektoru, te skroman rast plaća.

Oscilacije tečaja i nadalje se održavaju unutar prihvatljivog raspona. Na pojačane aprecijacijske pritiske početkom prosinca središnja banka reagirala je otkupom 99,5 milijuna eura, nakon čega se tečaj smirio, a potom je započet trend deprecijacije koji se još održava.

Odlukom Savjeta HNB-a oduzima se odobrenje za rad Primus banci d.d. Zagreb.

Riječ je o banci čija je aktiva sredinom rujna iznosila 230,7 milijuna kuna (0,11 posto udjela u aktivi ukupnog bankovnog sektora), ukupni štedni depoziti 180,2 milijuna (od čega 156,4 milijuna osigurane štednje), sa sedam poslovnica i 51 zaposlenim.

Poteškoće i nepravilnosti u poslovanju bile su prisutne još dok je banka poslovala kao Prva obrtnička štedionica, koja je zbog toga pripojena Hypobanci d.d. Zagreb i u posljednje dvije godine posluje pod sadašnjim imenom.

U više navrata središnja banka je od uprave i nadzornog odbora te financijske institucije tražila otklanjanje utvrđenih nezakonitosti u poslovanju, s jasno utvrđenim rokovima, no to nije učinjeno, ističe se u priopćenju.

Primus banka nije izdvajala propisanu obveznu rezervu, nije održavala potrebnu deviznu pokrivenost, nije povećala jamstveni kapital do potrebne razine niti smanjila izloženost prema većinskom dioničaru. Uz to, HNB-u je dostavljala netočna financijska izvješća, a u poslovanju ostvaruje operativni gubitak od prosječno milijun kuna mjesečno.

Imajući u vidu sve te činjenice, Savjet HNB-a oduzeo joj je odobrenje za rad. Slijedom zakonskih odredbi, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka imenovat će likvidatora banke, koji će voditi brigu o izmirivanju obveza prema vjerovnicima u skladu s planom i dinamikom unovčenja imovine banke.

Usvojenim izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima za izdavanje odobrenja za otvaranje deviznog računa u inozemstvu preciznije su razrađene odredbe na temelju kojih domaći rezidenti (pravne i fizičke osobe) mogu dobiti odobrenje HNB-a za otvaranje računa u inozemstvu i držanje sredstava na tom računu.

Na ovoj sjednici Savjet HNB-a suglasio se s prijedlozima nadzornog odbora HVB Splitske banke da članica uprave te banke bude Vedrana Carević, i nadzornog odbora Jadranske banke d.d. Šibenik da članovi uprave te banke budu Marija Trlaja i Mate Šarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙