FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik turske oporbe optužuje Erdogana za 'lažiranje' uspjeha

ANKARA, 21. prosinca 2004. (Hina) - Čelnik oporbene Republikanskenarodne stranke (CHP) Denis Baykal optužio je turskog premijera RecepaTayyipa Erdogana za, kako je rekao, "stvaranje lažne pobjedničkeatmosfere" nakon sumita EU 17. prosinca, prenose u utorak turskimediji.
ANKARA, 21. prosinca 2004. (Hina) - Čelnik oporbene Republikanske narodne stranke (CHP) Denis Baykal optužio je turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana za, kako je rekao, "stvaranje lažne pobjedničke atmosfere" nakon sumita EU 17. prosinca, prenose u utorak turski mediji.

Po njegovu mišljenju, bruxellski susret na vrhu oslikao je Tursku kao "drugorazrednu članicu" EU.

Baykal je ustvrdio da je Erdogan nakon summita iznio "lažne činjenice" o turskoj "putnoj karti" do punopravnog članstva. Drži da je put do Bruxellesa još previše dug, ako ne i potpuno neizvjestan.

Čelnik turskih "republikanaca" smatra da su službenoj Ankari nametnuti teški i neprihvatljivi uvjeti do otpočinjanja pregovora s EU, koji bi trebali početi 3. listopada 2005. Baykal je rekao da se premijer Erdogan do tog datuma obvezao praktički priznati grčki Cipar, u čijoj vladi nema ni jednog turskog predstavnika.

No, u pomoć Erdoganu u utorak je priskočio nizozemski premijer Jan Peter Balkenede, predsjedajući EU, koji je navijestio početak novih mirovnih pregovora o ponovnom ujedinjenju po etničkim crtama podijeljene ciparske države.

Kako će se ti pregovori odvijati, još se pouzdano ne zna. To tim više, jer su ciparski Grci na referendumu, u proljeće ove godine, odbacili mirovni projekt koji su pripremile UN, odnosno osobno glavni tajnik svjetske organizacije Kofi Annan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙