FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jedrenje: šest izazivača za Americas Cup

ZAGREB, 18. prosinca 2004. (Hina) - Branitelj naslova pobjednikaAmerica's Cupa švicarski Alinghi dobio je u subotu i službeni izazovod šest jedriličarskih klubova u borbi za najstariji sportski trofejna svijetu čije će se finale po prvi puta održati u Europi, ispredšpanjolske Valencije u travnju 2007.
ZAGREB, 18. prosinca 2004. (Hina) - Branitelj naslova pobjednika America's Cupa švicarski Alinghi dobio je u subotu i službeni izazov od šest jedriličarskih klubova u borbi za najstariji sportski trofej na svijetu čije će se finale po prvi puta održati u Europi, ispred španjolske Valencije u travnju 2007.

Prema tradiciji Americas Cupa, najprestižnijeg jedriličarskog natjecanja, starog 154 godine, branitelj naslova mora od svakoga kluba primiti službeni izazov, a "rukavicu" su Švicarcima bacili Team New Zealand, američki klub iz San Francisca BMW Oracle Racing, dva talijanska izazivača Piu39 i Luna Rossa, francuski K-Challenge i po prvi puta jedna jedrilica iz Južne Afrike - Team Shosholoza. Uz prijavu, svaki od klubova morao je priložiti garanciju od milijun eura, uz još 100.000 eura dodatnih taksativnih troškova.

Kako je ovo bio prvi rok za prijave, lista nije konačna, budući da je zadnji rok 29. travnja 2005. i tada se očekuje još poneka prijava klubova koji će morati platiti dodatnih 200.000 eura za zakašnjelu prijavu. To ponajprije vrijedi za britanski GBR Challenge, kojemu nedostaje još samo jedan veliki sponzor, te možda po još jedna francuska (Le Defi) i talijanska (Mascalzone Latino) momčad, Nijemci (Fresh 17) i domaćini Španjolci (El Reto), a svakako Australci i Japanci.

Iako na Americas Cupu nema nagradnog fonda, to je svakako i najskuplje sportsko natjecanje na svijetu jer se procjenuje da će svaki od klubova-izazivača potrošiti najmanje 50 milijuna eura, a oni koji po svaku cijenu žele naslov, poput Oraclea multimilijunaša Larrya Ellisona i više od 100 milijuna eura. Među favoritima je i talijanska Luna Rossa modnog magnata Patrizia Bertellia, te Novozelanđani koje vode vrhunski jedriličari Grant Dalton, Dean Barker i dvostruki olimpijski pobjednik Ben Ainslie.

Alinghi je trijumfom 2003. na Novom Zelandu zapanjio jedriličarski svijet, no iz kluba švicarskog biokemijskog magnata Ernesta Bertarellia izašao je najzaslužniji za naslov Novozelanđanin Russell Coutts.

Nimalo jednostavnim pravilima natjecanja izazivači se prvo u nekoliko serija "svak sa svakim" bore za naslov pobjednika Louis Vuitton Cupa, a najbolja jedrilica stječe pravo da se za naslov Americas Cupa bori sa Alinghiem na ukupno pet pobjeda.

Kako pobjednik Americas Cupa dobija pravo domaćinstva, Švicarci su izabrali Valenciu, koja je od ukupno 60 ponuđenih lokacija u Europi pružila najbolje uvjete, a procjenjuje se da će se ogromna ulaganja Španjolcima višestruko vratiti. Od petomjesečnog natjecanja 2007. gradske vlasti Valencije očekuju najmanje milijardu i pol eura profita, a gradu će ostati prelijepa nova marina i multifunkcionalni jedriličarski centar na obali Mediterana.

U dugoj povijesti Americas Cupa hrvatsko jedrenje je dosad zastupao samo sudac Neven Baran, no priliku da bude prvi Hrvat sudionik ovog globalnog natjecanja ima Splićanin Karlo Kuret. Četverostruki hrvatski olimpijac u "finnu" nakon OI u Ateni pristupio je talijanskoj momčadi Piu39 i već je kao taktičar uspješno sudjelovao na pripremnim regatama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙