FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 17. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 17. prosinca 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

NEW DELHI - Himalajska kraljevina Butan postala je danas prva zemlja na svijetu koja je zabranila uporabu duhana u bilo kojem obliku i zabranu pušenja na svim javnim mjestima. Prekršitelji zabrane neće biti novčano kažnjeni, nego upozoreni, objavili su dužnosnici. "Naši građani sve su svjesniji rizika pušenja. Nepušači će razgovarati s pušačima i odgovarati ih od te loše navike", rekao je ministar unutarnjih poslova Butana Sangay Thinley. Butan danas obilježava Dan neovisnosti, spomen na ujedinjenje zemlje pod prvim kraljem 1907. godine. Taj je blagdan iskoristio premijer Lyonpo Yaeser Thinley objavivši zabranu uporabe duhana i navodeći za to religijske, zdravstvene i gospodarske razloge.

PEKING - Osamdesetdvogodišnji kineski fizičar, dobitnik Nobelove nagrade, zaprosio je 54 godine mlađu studenticu, koju naziva svojim posljednjim darom od Boga, objavio je tisak. Chen Ning Yang vjenčat će se s 28-godišnjom studenticom Wong Fan u siječnju iduće godine. Yang je Nobelovu nagradu za fiziku dobio 1957. godine zajedno s kolegom Lee Tsung-daom zbog otkrića tzv. zakona pariteta, čime je dao veliki doprinos fizici elementarnih čestica. Yang je profesor na Sveučilištu Tsinghua, a s budućom suprugom Wong upoznao se 1995. godine. "Izvrsno govori engleski jezik, vrlo je lijepa i iskrena", rekao je Yang dodavši da je Wong "njegov posljednji dar od Boga". Jedna Yangova studentica izjavila je da je Yang, unatoč poznim godinama, pun energije.

SEIFFEN - Piramida izrezbarena u drvu s likovima božićnih jaslica, koja se okreće poput vrtuljka pogonjena toplinom svijeća, zaštitni je znak blagdanskog ugođaja na istoku Njemačke. Konstrukcija te naprave koja potječe iz nekadašnjeg rudarskog područja Erzgebirge jednostavna je: na vrhu osovine koja se okreće smještena je elisa a na osi su u nekoliko katova postavljene drvene ploče i na njima figurice Josipa, Marije, djeteta Isusa, Sveta tri ralja, pastira i ovaca. Toplina svijeća diže se do elise i pokreće konstrukciju vrteći je laganim ritmom pri blagoj svjetlosti. Prve su naprave u 18. stoljeću izradili rudari iz Erzgebirgea, planinskog masiva u Saskoj na granici Njemačke i Češke, kako bi svojim obiteljima uljepšali ugođaj Božića, no od 1900., one se počinju serijski proizvoditi.

TRST - Talijanski karabinjeri nemalo su se začudili kada su u utorak u pet ujutro naišli na sedmogodišnjeg dječaka kako strpljivo čeka ispred trgovine igračaka u mjestašcu Sacile u pokrajini Friuli Venezia Giulia. Kako prenose lokalni mediji, dječak, čije se ime ne navodi, stajao je pred omiljenom trgovinom igračaka i sa skromnom ušteđevinom čekao da se dućan otvori kako bi si kupio željenu igračku. Dječak je, po riječima liječnika i policajaca, krenuo oko dva u noći i prešao je put od tri kilometra na temperaturi od nekoliko stupnjeva ispod nule kako bi bio siguran da će se "dokopati" igračke za koju su mu roditelji, večer prije, rekli da ju neće dobiti. Kako izvješćuje tršćanski "Il Piccolo" dječak je karabinjerima izjavio: "Čekam da se otvori dućan kako bih kupio neke igračke".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙