FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 12. prosinca 2004.(Hina) -
ZAGREB, 12. prosinca 2004.(Hina) -

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader potvrdio je u sinoćnjem središnjem Dnevniku HRT-a da će zadaća Tomislava Karamarka biti sređivanje stanja u sigurnosnim službama. Komentirajući odluku o postavljanju Tomislava Karamarka na čelo Protuobavještajne agencije te najave da će njegova zadaća biti reforma sigurnosnih službi, Sanader je rekao da je zadaća novog šefa POA-e "da se sigurnosne službe konačno nakon 14 godina hrvatske samostalnosti dovedu u red". "Ne smije biti politiziranja, to trebaju biti visoki profesionalci, ali i domoljubi", rekao je premijer.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić rekao je jučer da je Tomislav Karamarko dokazani profesionalac koji je ranije dobro vodio krovnu obavještajnu organizaciju, a da će sada "dobiti ozbiljan zadatak sve provjeriti i provjetiriti". Karamarko je dobio zadatak u što kraćem roku sastaviti tim najstručnijih ljudi neopterećenih političkim strankama i vezama s drugim državnim službama, koji će napraviti komparaciju s obavještajnim službama u Europskoj uniji kako bi se izmjenama i dopunama popravio postojeći zakon, kazao je predsjednik Mesić novinarima jučer tijekom subotnje kave s građanima u njegovu Uredu.

SPLIT - Odvjetnica Doris Košta, koja je najavila ulazak u izbornu utrku kao kandidatkinja Saveza udruga stanara Hrvatske, isključena je iz HSS-a jer ta stranka podržava kandidaturu Stjepana Mesića, rekao je sinoć predsjednik splitskog gradskog ogranka Hrvatske seljačke stranke Željko Sikirica. Košta je isključena automatizmom jer je svojom samoinicijativnom kandidaturom prekršila statut i odluke stranačkog vodstva, rekao je Sikirica dodajući kako je njihova "dosadašnja dobra suradnja na žalost, slijedom tih okolnosti, morala biti prekinuta".

ZABOK - Hrvatska udruga "Muži zagorskog srca" jučer je u zabočkome dvorcu Gredicama organizirala svečano otkrivanje prvih odljeva u bronci Tanajskih ploča, najstarijeg spomena hrvatskog imena na europskom tlu. Riječ je o dvjema kamenim pločama s grčkim natpisom starohrvatskih imena Horouathos. Na pločama se spominju iransko-hrvatski etnonimi kojima hrvatsko ime bilježi povijesni kontunuitet gotovo 1800 godina na europskom području, dakle prije pojave Slavena, rekao je u predavanju o Tanajskom pločama prof. dr. Ivan Biondić. U drugoj polovici 19. stoljeća ploče su pronašli ruski arheolozi, a u Hrvatsku su stigli odljevi najviše zaslugom bivšega hrvatskog veleposlanika u Moskvi Hide Biščevića.

ZAGREB - Balet HNK u Zagrebu sinoć je premijerno izveo baletnu predstavu "Orašar" Pjotra Iljiča Čajkovskog. Ta klasična baletna bajka u ovoj sezoni postavljena je kao homage čuvenom koreografu Waczlawu Orlykowskom, koji je taj balet u HNK postavio davne 1970. godine. Njegovu koreografiju prenijeli su u ovu predstavu Vesna Butorac Blaće i Dinko Bogdanić, a sinoćnjom izvedbom ravnao je gost iz Italije maestro Carlo Palleschi. Radnja ove klasične baletne bajke događa se u vrijeme Božića, a na sceni HNK izvodi se kontinuirano od 1931. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙