FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 11. prosinca 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 11. prosinca 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Nemojte plesati po stolovima na božićnom domjenku vaše tvrtke i oduprite se izazovu fotokopiranja dijelova tijela u pijanom zanosu da zadivite kolege, poruka je Britanskog kraljevskog društva za spriječavanje nesreća u petak, kojom se pridružilo sindikatima sa smjernicama za sigurne i uspješne uredske zabave. "Ako se fotokopirni aparat razbije imat ćete Božić sa staklom u bolnim mjestima", savjetuje kraljevsko društvo i Kongres radničkih sindikata. Dodaju da su stolovi u sobi za sastanke namijenjeni teškim dokumentima, a ne preteškim tijelima zaposlenika, a pod svaku cijenu savjetuju izbjegavanje cigareta i ukrasnih svijeća.

PARIZ - U Francuskoj je od ožujka prodano više od milijun primjeraka knjige Dana Browna "Da Vincijev kod", objavio je francuski izdavač Lattes. Bestseller je priča o potrazi stručnjaka za simbologiju s Harvarda Roberta Langdona, koji za vrijeme službenog posjeta Parizu saznaje da je u Louvreu ubijen vremešni kustos kraj čijeg je leša pronađen zagonetni kod. Pokušavajući riješiti bizarnu zagonetku, Langdon i francuska kriptologinja Sophie Neveu shvaćaju da su tragovi rješenja skriveni u djelima Leonarda da Vincija. Od početka prodaje u SAD-u u ožujku 2003. godine, više od 15 milijuna kopija prodano je diljem svijeta, od toga deset milijuna u Americi.

JOHANNESBURG - Pigmejska čimpanza, jedan od najbližih čovjekovih rođaka s karakterističnim crnim licem i crvenim usnama, na rubu je istrebljenja u Demokratskoj Republici Kongo koja je zahvaćena ratom, objavio je Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF). Rezultati nedavnog istraživanja provedenog u Kongu pokazali su da je samo 10 tisuća pigmejskih čimpanzi, poznatih i pod nazivom bonobo, preostalo na svijetu, od prijašnjih oko 50 tisuća. Peter J. Stephenson iz WWF-ovog Programa za afričke velike majmune izrazio je zabrinutost. Istraživanje je provedeno u Kongu, jedinoj državi gdje su bonobosi pronađeni u 36 tisuća četvornih kilometara velikom Salonga nacionalnom parku.

ATENA - Olimpijske igre u kolovozu u Ateni negativno su djelovale na posjećenost velikih arheoloških nalazišta izvan glavnog grada, što se posebice odnosi na Olimpiju, Delfe i Mikenu gdje je u odnosu na kolovoz 2003. zabilježen pad posjeta između 30 i 65 posto. Prema podacima Državnog statističkog ureda objavljenima u petak, broj turista u drevnoj Olimpiji bio je ovog kolovoza 29,6 posto manji nego prošlog. Stanje je bilo još gore u Korintu (-45,3 posto), Epidauru (-48,8 posto), Mikeni (-52,4 posto) i Delfima (-64,9 posto).

RIM - Grad Verona želi osloboditi Julijinu kuću od nebrojenih ljubavnih poruka Romea iz čitavog svijeta uvodeći elektronsku poštu, priopćila je u petak gradska uprava. Pročelje kuće iz 13. stoljeća koja se tradicionalno pripisuje Shakespeareovoj junakinji, prava turistička atrakcija, danas je preplavljena brojnim porukama turista s pet kontinenata. Problem je što je većina prilijepljena na zid uz pomoć žvakaćih guma. Nakon nekoliko pokušaja čišćenja koji nisu donijeli željeni rezultat, gradska uprava želi upotrijebiti znatna sredstva jer je "šteta očita i nesnosna i moramo intervenirati", kazala je Francesca Tamellini, turistička dužnosnica u općini. "Čišćenje zida počelo je prije deset dana, i upravo postavljamo pano otporan na nezgode i žvakaće gume koji će onemogućiti pristup zidu", rekla je.

LONDON - "Badminton Cabinet", jedinstevni komad namještaja nastao u Firenci u 18. stoljeću prodan je na dražbi kod Christie'sa u Londonu za rekordan iznos od 27,5 milijuna eura (36,6 milijuna dolara). Kupio ga je princ Hans-Adam II. od Liechtensteina, jedan od najbogatijih prinčeva u Europi, u konkurenciji s još tri potencijalna kupca. "Djelo je više od komada namještaja jer kombinira arhitekturu, kiparstvo i mozaik od tvrdog kamena te predstavlja jedinstveno remek-djelo", kazao je predsjednik Christie'sa za V. Britaniju. "Badminton Cabinet" umjetničko je djelo fine izrade, ukrašeno ebanovinom i slonovačom, visoko 3,7 metara i široko 1,8 metara. "Badminton Cabinet" bit će smješten u Beč u muzej Liechtenstein, jednu od dvije barokne palače koje pripadaju obitelji Liechtenstein, koju je princ otvorio u ožujku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙