FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 9. prosinca 2004.(Hina) - Izbor važnijih vijesti iz Hrvatske do21 sat.
ZAGREB, 9. prosinca 2004.(Hina) - Izbor važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izvijestio je da je s predstavnicima parlamentarnih stranaka večeras razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji uoči 17. prosinca, kada bi Europsko vijeće, kako se očekuje, trebalo objaviti datum početka pregovora EU-a s Hrvatskom. "Očekujemo vrlo jasnu odluku Europskog vijeća o datumu početka pregovora sukladno odluci iz lipnja ove godine da pregovori započnu početkom 2005. godine", rekao je Sanader nakon sastanka. Dodao je da se diplomatska bitka vodi i oko toga hoće li odluka biti uvjetovana i kako.

ZAGREB - U prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je 52,3 posto više prekršaja zbog nasilja u obitelji nego u isto vrijeme prošle godine, istaknula je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na sjednici Vlade koja je danas prihvatila trogodišnju Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji. U prvom tromjesečju zabilježeno je 2.426 prekršaja zbog nasilja u obitelji, a u više od 66,4 posto slučajeva riječ je o nasilju nad ženama, istaknula je Kosor.

ZAGREB - Za dva, tri mjeseca mogla bi početi izgradnja dionice od Bosiljeva do vijadukta Stara Sušica, duljine 16,1 kilometar, na autocesti Rijeka-Zagreb u punom profilu. Ti bi radovi mogli biti gotovi dvije godine nakon njihova započinjanja, istaknuo je ministar mora, turizma, prometa i obnove Božidar Kalmeta na današnjoj sjednici Vlade. Vlada je, naime, dala suglasnost društvu Autocesta Rijeka-Zagreb da neutrošenih oko 53 milijuna kuna kredita za izgradnju prve faze te autoceste utroši za financiranje punog profila na toj dionici.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić, sudjelujući na večerašnjem obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, izjavio je da se Hrvatska mora pojačano boriti protiv korupcije jer ona predstavlja velik društveni problem. "Što se korupcije tiče, mi smo bolesno društvo i protiv toga se moramo boriti", ocijenio je Mesić na prigodnoj svečanosti koju je organizirao hrvatski ogranak udruge za suzbijanje korupcije Transparency International. Dodao je da je u borbi protiv korupcije, koja najviše pogađa siromašne i nemoćne, najvažnija odgovornost, u prvom redu vlasti.

ZAGREB - Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina priopćio je danas u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava da su u Hrvatskoj mnoga ljudska prava još uvijek nedovoljno zastupljena. Predsjednik tog Odbora Furio Radin naglašava da bi tijela državne uprave i lokalne samouprave trebala biti puno više u službi građana nego što to trenutno jesu. Navodi da nezaposlenost predstavlja veliki oblik kršenja prava pojedinaca, a još nije zajamčen ni niz prava iz radnog odnosa.

ZAGREB - Hrvatski sabor jučer je zaključio ovogodišnje zasjedanje, ali već je danas na pomolu nova afera, nakon što je utvrđeno da je sinoć neki od zastupnika dva puta glasovao umjesto HSLS-ovca Ivana Čehoka koji u tom trenutku nije bio u Sabornici. Tko je glasovao umjesto Čehoka ne može se sa sigurnošću tvrditi, jer obojica koji se spominju - nezavisni Ivo Lončar i HDZ-ovac Rade Ivas - odbacuju bilo kakvu mogućnost da su se služili Čehokovim ključićem za elektroničko glasovanje, s tom razlikom da Lončar tvrdi da je to učinio Ivas. SDSS-ovac Milorad Pupovac je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da su on i stranački mu kolega Vojislav Stanimirović vidjeli Lončarevu desnu ruku kako poseže za Čehokovim ključićem.

ZAGREB - Peta godišnjica smrti dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika navršava se sutra, 10. prosinca. Podijeljene ocjene o njegovoj političkoj ulozi, započete za Tuđmanova života, nisu prestale ni u godinama nakon njegove smrti. Spočitava mu se autoritarnost, premalo sluha za političke oponente, a najveći ga kritičari optužuju za pokušaj dijeljenja BiH, ulazak hrvatskih vojnih snaga u BiH zbog čega je, neki od njih naglašavaju, Hrvatska postala agresor. Tuđmanovi zagovornici uzvraćaju da je prema BiH vodio politiku zaštite interesa hrvatskog naroda, da je Tuđman formulirao politički program koji je mobilizirao Hrvate u Hrvatskoj i izvan nje, da je uspio obraniti državu od srpske agresije, te stvoriti samostalnu i međunarodno priznatu Hrvatsku.

BENKOVAC - Nezavisni predsjednički kandidat Ljubo Ćesić Rojs predstavio se večeras u Benkovcu na tribini "Zašto smo se borili". "Svi oni koji misle da treba izručiti generala Gotovinu, neka glasuju za ostale predsjedničke kandidate, a oni koji misle da se to ne treba učiniti ni pod koju cijenu, neka glasuju za mene", rekao je Rojs. Ćesić Rojs je ocijenio da je on kandidat izvornog HDZ-a. Kako je izjavio, on je 70 mjeseci proveo na terenu u vojničkim čizmama, kada je gospođa Kosor došla u HDZ. Ona je možda kandidat međunarodne zajednice, a ja sam kandidat izvornog HDZ-a, ustvrdio je Ljubo Ćesić Rojs.

ZAGREB - Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova, 44-godišnji Bojan Sobol priopćio je danas da nalazi državne revizije potvrđuju da nije nezakonito nabavio tepihe za kabinet bivšeg ministra Šime Lučina, za što ga sumnjiči policija. "Nisam počinio ništa za što me se tereti i to potvrđuju nalazi državne revizije za sve četiri godine tijekom kojih sam obnašao dužnost pomoćnika ministra za materijalno-financijske poslove MUP-a", kaže Sobol. Sobol će tražiti utvrđivanje odgovornosti MUP-a zbog svega čemu su on i njegova obitelj proteklih mjeseci bili izloženi. U priopćenju nije naveo o čemu je riječ.

PAZIN - Istarski župan Ivan Jakovčić potvrdio je danas u Pazinu da su predsjednik i potpredsjednik Vlade Ivo Sanader i Andrija Hebrang prekjučer na sastanku u Zagrebu poduprli izgradnju nove pulske bolnice svjesni da Istarska županija ne može sama ostvariti projekt vrijedan oko 400 milijuna kuna. Nova je bolnica prijeko potrebna građanima Istre, a o potrebi njezine izgradnje govori i to da ova sadašnja trenutačno radi na dvije lokacije udaljene nekoliko kilometara, izjavio je Jakovčić na konferenciji za novinare dodavši kako će nova bolnica ispunjavati najviše svjetske i europske standarde prostora i opreme bolnice te osoblja.

ZAGREB - Sljedeće godine bit će doneseni novi Zakon o računovodstvu i Zakon o reviziji, a trebalo bi osnovati i Odbor za računovodstvo i računovodstvene standarde, najavio je ministar financija Ivan Šuker na večerašnjoj svečanoj skupštini Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika. Novi Zakon o računovodstvu trebao bi biti donesen do kraja lipnja 2005. te stupiti na snagu početkom 2006., dodao je ministar Šuker. Kako je naglasio, od zakona se očekuje da dokine brojne prigovore koji su se pojavili iz stručnih krugova u odnosu na postojeći zakon.

RIJEKA - "Plava vrpca 'Vjesnika' 2004.", priznanje za pothvate spašavanja ljudi i imovine na moru, bit će u pojedinačnoj konkurenciji dodijeljena ribaru Dubravku Morožinu iz Punta na Krku, a u momčadskoj konkurenciji posadi tankera "Zrinskog" zadarske Tankerske plovidbe, objelodanili su danas na konferenciji za novinare predstavnici te novinske kuće. Dubravko Morožin spasio je živote šesteročlane njemačko-nizozemske posade jedrilice "Old sailor". Jedrilicu je zahvatila orkanska bura u blizini strmih litica na istočnoj obali Cresa u travnju ove godine. Morožin je do sada sudjelovao u 50-ak akcija spašavanja i traganja na moru, pa je dobio nadimak "puntarski coast guard".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙