FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Kubi živi više od 2.500 stogodišnjaka

HAVANA, 9. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Više od 2.500 stanovnika Kubestarije je od sto godina i među njima je tek mali broj deprimiranih inesretnih, navodi se u vladinom službenom istraživanju objavljenom učetvrtak u lokalnom tisku.
HAVANA, 9. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Više od 2.500 stanovnika Kube starije je od sto godina i među njima je tek mali broj deprimiranih i nesretnih, navodi se u vladinom službenom istraživanju objavljenom u četvrtak u lokalnom tisku.

Više od 10 posto stogodišnjaka, odnosno njih 289, živi u glavnom gradu Havani, precizira Enrique Vega, direktor odsjeka u ministarstvu zdravstva koji se bavi starijim osobama.

Na Kubi živi ukupno 11,2 milijuna stanovnika i životni vijek iznosi prosječno 76 godina, tj. 74,2 za muškarce i 78,2 za žene.

Žene predstavljaju polovicu stogodišnjaka na Kubi. Prema istraživanju većina ih živi vrlo zdravo: 70 posto nikada nije pušilo, 10 posto je prestalo pušiti i mnogi nisu nikada kušali ni kap alkohola.

Većina ispitanih stogodišnjaka je dobrog mentalnog zdravlja, malobrojni su prekomjerne težine, a depresija je rijetka.

Nekoliko stogodišnjaka su u tako dobroj formi da žive sami i nije im potrebna pomoć u domaćinstvu, naglašava se istraživanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙