FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske.
ZAGREB, 9. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader danas je na sjednici Vlade odlučno odbacio navode iz tjednika "Nacional" da je bio uključen u navodno praćenje predsjednika države od tajnih službi i ocijenio da je to slika predizborne kampanje gdje se taj tjednik svrstao na jednu stranu. Pozvao je na poštivanje temeljnih ljudskih prava, zakona i Ustava. O problemima na domaćoj sceni Sanader je govorio u kontekstu 17. prosinca kada EU treba odlučiti o početku pregovora s Hrvatskom. Najavio da će nakon izvješća i očitovanja ravnatelja Protuobavještajne agencije Joška Podbevšeka, koje očekuje danas, sutra donijeti odluku i o tome izvijestiti javnost.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader otklonio je bojazni da Vlada planira prodaju odnosno davanje hrvatskih autocesta u koncesiju. Nema nikave prodaje i koncesije, te su informacije plasirane iz izvora za koje ne znamo koji su, rekao je Sanader na današnjoj sjednici Vlade. Opetovao je da Vlada ne razmišlja o prodaji, već razmatra kako podići efikasnost poslovanja i Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta, i drugih.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je danas da će u prvom tromjesečju iduće godine biti završena nova Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije koja predviđa osnivanje novog antikorupcijskog tijela za preventivno i edukativno djelovanje na državnoj razini. Škare Ožbolt ustvrdila je da je borba protiv korupcije, kao "globalnog zla" koji usporava demokratski i gospodarski razvoj, jedan od prioriteta u reformi pravosuđa. Ministrica je to najavila na dan kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije, odnosno godišnjica donošenja Konvencije UN-a protiv korupcije koju je do sada potpisalo 113 zemalja, a Hrvatska je bila među prvim. Ministarstvo pravosuđa tu je Konvenciju danas uputilo na ratificiranje Hrvatskom saboru.

ZAGREB - Librini saborski zastupnici zauzeli su se danas, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, za osnivanje povjerenstva za provedbu Nacionalnog programa za borbu protiv korupcije. Povjerenstvo, uobičajeno u drugim parlamentima, bilo bi radno tijelo Hrvatskog sabora, s istim statusom kakva imaju i druga radna tijela, rekao je novinarima u Saboru Jozo Radoš. Povjerenstvo bi brojalo devet članova - po tri predstavnika građana, saborske većine i oporbe koja bi dala i predsjednika. Na potrebu osnivanja tog tijela, kaže Radoš, upućuju i procesi u društvu, afere vezane uz sukob intersa, pojavu koja je, dodaje, samo korak do korupcije.

ZAGREB - Dvjestotinjak članova Hrvatskog sindikata pošte prosvjedovalo je danas na Markovu trgu protiv nepoštivanja Zakona o pošti i nemarnog odnosa Vlade prema toj tvrtki, a nakon razgovora s predstavnicima Vlade obećana im je pomoć. Sindikalci su prosvjedovali pred Vladom s parolama "Tko ima interese u neredu na tržištu poštanskih usluga" i "Tražimo socijalnu sigurnost za 12.000 radnika i 50.000 članova njihovih obitelji", a mirno su se razišli iza podneva. Njihove predstavnike primio je potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang s kojim su dogovorili da će resorno ministarstvo i Vlada informirati sva javna poduzeća i državne ustanove o potrebi poštivanja Zakona o pošti, što znači da su poštanske pošiljke do sto grama rezervirane samo za Hrvatsku poštu.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan izjavio je danas nakon sastanka s premijerom Ivom Sanaderom kako je dogovoreno da se o formuli za usklađivanje mirovina raspravlja u ožujku, kada budu poznati statistički podaci o rastu plaća u zadnjem polugodištu ove godine. Jordan je Hini ponovio da HSU ne prihvaća povratak na staru formulu, po kojoj su se mirovine usklađivale s polovicom zbroja rasta plaća i troškova života dva puta godišnje, ali su spremni na razgovor o drugim mogućnostima koje će jamčiti rast mirovina. Vlada će se, kaže Jordan, idućeg tjedna očitovati o HSU-ovu prijedlogu koje bi dionice i druga imovina još trebale ući u fond za obeštećenje umirovljenika.

ZAGREB - Predsjednički kandidat Slaven Letica danas je prozvao voditelja izaslanstva misije MMF-a u Hrvatskoj Dimitrija Demekasa da priprema udar na prava pacijenata u Hrvatskoj. Letica je to rekao reagirajući na Demekasove nedavne tvrdnje, naglašavajući da je Demekas drzak, a na njegovu tvrdnju da je "hrvatsko zdravstvo bolesno", uzvratio mu je sličnom medicinskom dijagnozom za njega osobno. MMF, po njegovu mišljenju, želi prekinuti stoljeće dugu hrvatsku tradiciju zdravstvenog osiguranja kojim je obuhvaćeno više od 90 posto hrvatskih građana, pri čemu Demekas pokazuje apsolutno nerazumijevanje za teoriju i praksu zdravstvene potrošnje. Letica tvrdi da se smanjivanjem prava pacijenata ne bi uspjelo 'sanirati' ni 30 posto troškova u zdravstvu, jer, tvrdi, čak 70 posto potrošnje otpada na fiksne troškove.

ZAGREB - Hrvatski socijaldemokrati (HSD) odlučili su podržati predsjedničku kandidatkinju Hrvatske socijalno liberalne stranke (HSLS) Đurđu Adlešić, iznijeto je danas na konferenciji za novinare tih dviju stranaka. Predsjednik HSLS-a, Ivan Čehok naglasio je da je Malo vijeće stranke sinoć prihvatilo potporu Hrvatskih socijaldemokrata i dodao da je ta stranka po svojim političkim načelima slična HSLS-u. Obrazloživši razloge zašto Hrvatski socijaldemokrati podržavaju Đurđu Adlešić njezin predsjednik Jerko Zovak rekao je da se ona uklapa u viziju tzv. "trećeg puta" za Hrvatsku koji bi objedinio i nacionalnu osvješenost i europsku orijentaciju.

ZAGREB - U Zagrebu je počeo trodnevni seminar o "Nasilju prema djeci i među djecom u školi i obitelji" koji za stručne suradnike i koordinatore osnovnih škola organizira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba. Riječ je o edukaciji i proširenju mreže stručnjaka koji rade s djecom, što je jedan od koraka Vladina programa za sprječavanje, osmišljavanja i provođenja mjera suzbijanja nasilja prema djeci i među djecom. Pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević-Vrsaljko uskoro će od državnih institucija zatražiti da u svakom kaznenom postupku zbog zlostavljanja djeteta to dijete osim odvjetnika po službenoj dužnosti dobije i skrbnika (odvjetnika) za zastupanje u predmetu.

DUBROVNIK - Pedesetšetogodišnji Dubrovčanin M. N. sproveden je u danas u Istražni centar Županijskog suda u Dubrovniku jer je potrgao liste s potpisima za predsjedničku kandidaturu Stjepana Mesića i protiv njega je podnesena kaznena prijava. Kako se navodi u priopćenju dubrovačko-neretvanske Policijske uprave, M.N. je u utorak, 7. prosinca u Novoj Mokošici iskidao dvije liste s 88 potpisa građana za predsjedničku kandidaturu Stjepana Mesića. M.N. je kazneno prijavljen po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

ZAGREB - Jack pot, odnosno sedam pogođenih brojeva 49. kola "Lota 7/39" dobilo je devet dobitnika što je prvi put da u toj igri, koju Hrvatska lutrija samostalno priređuje od 1991., ima toliko dobitnika, izvijestila je danas Hrvatska lutrija. Tako je sinoćnjih devet sretnika podijelilo pet milijuna kuna, odnosno svaki je dobio po 555.555 kuna, a dobitni listići, što voditeljica službe za igre Hrvatske lutrije Nora Cecić također drži zanimljivim, rasporedili su se po cijeloj Hrvatskoj i to dva u Zagrebu, te po jedan u Čakovcu, Vukovaru, Osijeku, Metkoviću, Kaštel Starom, Šolti, te u Puli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙