FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 8. prosinca 2004.(Hina) - Izbor važnijih vijesti iz Hrvatske do21 sat.
ZAGREB, 8. prosinca 2004.(Hina) - Izbor važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Ministarstvo obrane priopćilo je da je "spremno u potpunosti ispitati svaki navod (o zlostavljanju u HV-u) u pojedinom slučaju i sankcionirati počinitelje te o svemu izvijestiti javnost", ali "upozorava na odgovornost i štetne posljedice javno iznesenih neargumentiranih stavova". Ministar obrane Berislav Rončević izjavio je da o svemu što se događa u Hrvatskoj vojsci dobiva redovita izvješća te da u njima nema riječi o navodnim seksualnim uznemiravanjima i zlostavljanjima i pozvao sve koji imaju bilo kakve informacije u vezi sa slučajevima koji su se dogodili prije nekoliko godina da ih dostave MORH-u ili pak Državnom odvjetništvu, a što im je i obveza.

ZAGREB - Tajništvo HDZ-a je priopćilo kako predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader najodlučnije odbacuje insinuacije HNS-a o bilo kakvoj političkoj trgovini istražnim povjerenstvima. Reagirajući na današnju izjavu predsjednice HNS-a Vesne Pusić, koja je ustvrdila kako je "doznala da HDZ, odnosno njegov predsjednik, Ivo Sanader, misli pokrenuti inicijativu da se odustane od svih istražnih povjerenstava koja su trenutačno u saborskoj inicijativi", HDZ u priopćenju ističe da premijer Sanader "podupire osnivanje svih istražnih povjerenstava kojima nije cilj politikanstvo nego zaštita zakonitosti, jer se osobno nema čega bojati".

ZAGREB - Svi klubovi zastupnika dali su danas suglasnost Hrvatskom saboru da potvrdi međudržavni program razgradnje Nuklearne elektrane Krško, ali i upozorili da se pregovori sa Slovenijom o odlaganju otpada i financiranju razgradnje Krškog moraju okončati na, za Hrvatsku najpovoljniji način. Hrvatska bi, prema procjenama, za postupak razgradnje i zbrinjavanja otpada do konca 2022. morala osigurati oko 350 milijuna eura. U raspravi o dopuni Zakona o političkim strankama saborska oporba je optužila HDZ da dopunama - kojima se i nezavisnim zastupnicima jamči dio proračunskog novca namijenjenog političkim strankama, - "nezakonito i neustavno kupuje saborsku većinu" te tako "legalizira političku korupciju".

KOPRIVNICA - Predsjednik Stjepan Mesić danas je posjetio Koprivnicu gdje je obišao pivovaru "Carlsberg Croatia" i Opću bolnicu "Dr. T. Bardek". Predsjednik je na upit novinara komentirao napis u tjedniku "Globus" o navodnoj utaji novca i upletenosti njegova zeta Renata Obranovića, kao predstavnika jedne njemačke tvrtke koja je sudjelovala u obnovi Zdravstveno-rekreacijskog centra u Lipiku. Mesić je ustvrdio da su to "predizborne igre jer da je tako, ne bi stanovao uvijek u istom stanu u kojem je otkad se bavi politikom". "Meni sigurno neće naći nikakav kriminal", kazao je predsjednik, dodavši kako oni "gube vrijeme i uvjerljivost, ali oni su u nečijoj službi i sve je to dirigirano".

ZADAR - Policija je privela 60-godišnjeg Zadranina koji je jutros oko 10 sati prošetao središtem grada s ustaškom kapom na glavi i u improviziranoj crnoj odori. Prekršajni sudac u Zadru ga je zbog narušavanja javnoga reda i mira kaznio novčanom kaznom, nakon čega je pušten. U zadarskoj PU se doznaje se da je riječ o jednom iz skupine istomišljenika koji su prije dva dana na skupu domobrana također isticali ustaško znakovlje i sliku Ante Pavelića, nakon čega je policija podnijela više prekršajnih prijava.

RIJEKA - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Rijeci najavio da se uskoro nastavlja izgradnja punog profila autoceste Rijeka - Zagreb. Na predavanju na Tehničkom fakultetu o putu ulaska Hrvatske u EU, premijer Sanader je rekao da će prvo biti izgrađeno 15 kilometara punog profila, za što postoje državna jamstva, a odmah zatim nastavit će se s izgradnjom ostatka od 35 kilometara punog profila. Sanader je izjavio kako državnicima srednje Europe uvijek ističe važnost koju za taj dio Europe ima riječka luka, te kako je za njezin razvoj nužna kvalitetna autocestovna i željeznička povezanost.

MAKARSKA - Pedesetak bivših radnika, oštećenika i malih dioničara makarskog poduzeća "Primorje" u stečaju današnjim mirnim prosvjedom na makarskoj rivi još su jednom zatražili kažnjavanje odgovornih za propast te tvrtke u sastavu nekadašnjeg "Gucićeva carstva", budući da već sedam godina bezuspješno pokušavaju pred sudom ostvariti svoja prava. 360 nekadašnjih radnika te nekada uspješne tvrtke još od 1997., kada je privatizacijom njezinim vlasnikom postao Josip Gucić, bezuspješno potražuje šest milijuna eura, rekla je predstavnica oštećenika Maja Mileta.

SPLIT - Nakon kriminalističke obrade zbog radne nesreće - pada dizalice u Brodosplitu 4. prosinca, kada je jedan radnik poginuo, PU splitsko-dalmatinska podnijela je kaznene prijave protiv dviju odgovornih osoba kooperantskih tvrtaka "Cios" i "Major i partneri", zaduženih za uklanjanje te dizalice. Kazneno su prijavljeni 47-godišnji Dragan Jurčević iz Rogoznice, i 53-godišnji Marko Ćorić iz Zagreba, zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjivo djelo teškog ugrožavanja opće sigurnosti u vezi s oštećenja zaštitnih naprava na radu, izvijestila je policija navodeći samo inicijale prijavljenih.

ZAGREB - U povodu napisa u tisku da su petorici smijenjenih članova Uprave Ine ponuđene otpremnine od po 1,5 milijuna kuna Udruga radničkih sindikata Hrvatske uputila je danas Vladi otvoreno pismo u kojem to oštro osuđuje kao "još jedan primjer manipulacije i pljačke menadžera tvrtki u državnom vlasništvu". Inina Služba za informiranje i odnose s javnošću izvijestila je da nikada nije donijela nikakvu odluku o otpremninama, niti o visini otpremnina.

ZAGREB - Znanstvena vijeća za zaštitu prirode i za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana HAZU razmotrila su ekološke aspekte projekta "Družba Adria" u svjetlu novih podataka i informacija. Vijeća su zaključila da Hrvatska treba hitno donijeti zakone i propise o balastnim i taložnim vodama u skladu s konvencijama Međunarodne pomorske organizacije, specijalizirane organizacije Ujedinjenih naroda. Uz to treba žurno treba uspostaviti međudržavne sporazume i uskladiti spomenuti režim ispuštanja balastnih voda s Italijom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom te Srbijom i Crnom Gorom.

PULA - U pulskoj Općoj bolnici u posljednja dva dana zabilježeno je još šest novih slučajeva zaraze koju je uzrokovao virus "norwalk like" tip 2, tako da se broj oboljelih povećao na 57. Od ukupno 57 oboljelih 42 su hospitalizirana bolesnika i 15 zdravstvenih djelatnika, priopćeno je danas iz pulske Opće bolnice. Sve dosadašnje protuepidemijske mjere i dalje su na snazi, a posjeti bolesnicima nisu zabranjeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙