FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - "Hrvatsko zdravstvo je bolesno", ocijenio je danas šef misije MMF-a Dimitri Demekas. Rashodi za zdravstvo u Hrvatskoj kao udio u BDP-u gotovo su dvostruko viši nego u drugim zemljama srednje i istočne Europe, kazao je Demekas koji uzroke tome vidi u nedovoljnoj kontroli na strani troškova te nedostatku kontrole potražnje za zdravstvenim uslugama. Šef misije MMF-a, koja u Hrvatskoj boravi od 2. prosinca u prvoj provjeri ostvarivanja stand by aranžmana odobrenog u kolovozu ove godine, izjavio je to nakon razgovora s predstavnicima triju saborskih odbora - za financije i državni proračun, za gospodarstvo te za rad, socijalnu politiku i zdravstvo.

ZAGREB - Izaslanstvo Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), na čelu s voditeljem Misije Dimitriosom Demekasom, razgovaralo je danas s članovima triju odbora Hrvatskoga sabora - za financije i državni proračun, za gospodarstvo te za rad, socijalnu politiku i zdravstvo. Izaslanstvo MMF-a boravi u Hrvatskoj od 2. prosinca radi prve provjere ostvarivanja stand-by aranžmana, odobrenog u kolovozu ove godine. U priopćenju Hrvatskoga sabora istaknuto je da je osnovna svrha stand-by aranžmana zaustaviti rast inozemnog duga, a glavno oruđe za to je smanjenje fiskalnog deficita godine 2004. i 2005.

SPLIT - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas u Splitu kako tzv. slučaj POA nije dovršen smjenom dvojice odgovornih za nezakonito saslušanje novinarke Helene Puljiz, "već će biti gotov kad se uklone sve nepravilnosti u radu POA-e". Na novinarski upit kako komentira da je Joško Podbevšek, ravantelj POA-e, smijenio svojeg zamjenika Antu Glavana i načelnika zagrebačkog centra POA-e Marija Frlana, o čemu piše današnji "Večernji list", Mesić je odgovorio da je tu dvojicu "koji su ispitivali Helenu Puljiz trebalo smijeniti već prvi dan izbijanja afere". Komentirajući jučerašnje okupljanje u ustaškim odorama u Zadru, rekao je kako sigurno očekuje da će reagirati i pravosudna tijela, "jer je to retrogradno te šteti i državi i narodu".

ZAGREB/PULA - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang potvrdio je danas da će se nastaviti projekt izgradnje pulske bolnice, vrijedan 400 milijuna kuna. Hebrang je izjavio da će Vladi predložiti objedinjavanje projekta izgradnje pulske bolnice s izgradnjom KBC-a Rijeka i Sveučilišne bolnice u Zagrebu. Taj projekt Vlada bi trebala proglasiti projektom od posebnog državnog interesa, za čiju realizaciju treba uzeti oko pet milijardi kuna zajma na 15 do 20 godina, uz tri do pet godina počeka, kazao je Hebrang.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak potvrdio je danas da je zaprimio ostavku Vlatka Cvrtile, predsjednika Vijeća za civilni nadzor sigurnosnih službi. Zaprimio sam ostavku, proslijedio je na razmatranje tajniku Sabora, jer se ostavka podnosi predsjedniku Sabora, budući da Sabor imenuje i razrješava predsjednika i članove Vijeća, izjavio je Jarnjak novinarima u Saboru.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks najoštrije je danas osudio isticanje odora, znakovlja i simbola ustaškog pokreta na jučerašnjem skupu udruge "Hrvatski domobran" u Zadru. "Nedopustivo je da se danas, nakon više od pola stoljeća, pojavljuju pojedine skupine koje, koristeći javne skupove kao poligon, prizivaju mračna vremena prošlosti koja su jednodušno osuđena od cijelog demokratskog svijeta", ističe Šeks, podsjećajući da Ustav RH u svojim izvorišnim osnovama eksplicite sadržava antifašističku opredijeljenost hrvatskog naroda za vrijeme 2. svjetskog rata nasuprot fašizmu i ustaškom pokretu.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt predstavila je danas u atriju zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda novi način rada osuvremenjene zagrebačke gruntovnice. Suvremena oprema i nov način rada u gruntovnici trebali bi odgovoriti potrebama Zagreba i osigurati kvalitete radne rezultate u budućnosti, istaknuto je. Ministrica pravosuđa kazala je da je ove godine reforma zemljišnih knjiga "konačno krenula s mrtve točke" te da hrvatske gruntovnice po prvi puta bilježe pozitivne promjene. Dodala je da su zadnja četiri mjeseca zaostatci u rješavanju zemljišnoknjižnih predmeta smanjeni za 25 tisuća, dok se pozitivan trend bilježi u svih 19 gruntovnica u kojima se nalazi 90 posto neriješenih predmeta.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potpisalo je danas ugovore s poduzetnicima i predstavnicima županija o provedbi mjera za zapošljavanje hrvatskih branitelja. Ministrica Jadranka Kosor s predstavnicima devet županija potpisala je ugovore o provedbi Mjere IV kroz kreditni program za poduzetnike Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja, a to se planira učiniti uskoro s još deset županija i gradom Zagrebom. Ministarstvo će tim ugovorom subvencionirati kamatne stope u iznosu od dva posto za poduzetnike koji zapošljavaju branitelje ili su branitelji.

ZAGREB - Hrvatski sabor raspravio je danas konačni prijedlog novoga Pomorskog zakonika koji će, kako uvjerava Vlada, "donijeti povoljan vjetar u jedra domaćih brodara". Iako ne spore da je novi Pomorski zakonik, ili "pomorski ustav", bolji od sadašnjeg, neki oporbeni zastupnici žale što njegovim rješenjima nisu u cijelosti zadovoljni i pomorci. Novim Pomorskim zakonikom u hrvatsko radno i socijalno pravo uveli bi se pomorci u međunarodnoj plovidbi, što bi njima i njihovim obiteljima trebalo zajamčiti socijalnu sigurnost. Zastupnici su zadovoljni što je Vlada prihvatila njihove primjedbe iz prvog čitanja i odredila da dozvolu za uplovljavanje stranih brodova s nuklearnim oružjem u Jadran, umjesto ministra obrane, daje Vlada, nakon što Nacionalna agencija za atomsku energiju da svoje mišljenje.

ZAGREB - Na prijedlog zakona o lovstvu danas su u Hrvatskom saboru zastupnici izrekli brojne kritike, a gotovo svi oporbeni klubovi drže da bi zbog nedostataka i pravnih nejasnoća trebao proći još jedno, drugo čitanje. Taj zakon, inače, spada u EU-paket, dakle među zakone koje Hrvatski sabor donosi po žurnom postupku, nakon samo jednog čitanja. Ivo Josipović (Klub SDP-a) upozorio je da dugo nije vidio 'takav prodor u pravni sustav' kao što je učinjen s predloženim zakonom koji, uz suštinske, ima i niz banalnih i gramatičkih pogreški. Oporba drži da predloženi zakon nije u skladu s potrebama lovaca, njihovih udruga i lovozakupnika.

ZAGREB - Državnoodvjetničko vijeće (DOV) razriješilo je danas dužnosti zamjenicu karlovačke županijske državne odvjetnice Davorku Nyerš-Katušić koja je dva dana prije početka ponovljenog suđenja Mihajlu Hrastovu, optuženom za ubojstvo 13 razoružanih rezervista JNA na Koranskom mostu 1991., odustala od zastupanja optužbe u tom predmetu. Članovi DOV-a su odlučili da je karlovačka tužiteljica, odbijajući zastupati optužbu u slučaju Hrastov, počinila stegovna djela neopravdanog neobavljanja dužnosti i izazvanja poremećaja u radu državnog odvjetništva. Na današnjem ročištu okrivljena tužiteljica se pravdala da nije imala dovoljno vremena pripremiti se za zastupanje optužbe te da je namjeravala izmijeniti činjenični opis optužnice protiv Hrastova i doći do novih dokaza, no da se s tim nije složila njezina nadređena.

ZAGREB - Čelnik saborskog Kluba IDS-a Damir Kajin pozvao je danas državni vrh da se žurno sastane te provede "rekonstrukciju" hrvatske obavještajne zajednice, jer će u protivnom, kaže, Hrvatska postati talac tajnih službi. "Ako se sve stvari ne počiste, cijela država postat će talac obavještajne zajednice, a tajne službe koristit će samo da preko njih jedna vlast utječe na one iz bivše vlasti, i obrnuto", kazao je Kajin na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Pod rekonstrukcijom obavještajne zajednice podrazumijeva izmjene Ustava u pogledu supotpisa na imenovanje i razrješenje čelnika službi, zakonske izmjene, te lustraciju, odnosno promjenu svih 'agenata' koji su radili u doba socijalizma, kao i svih onih koji su svoj posao obavljali loše, neprofesionalno te ispolitizirano.

ZAGREB - Miroslav Kutle pušten je iz pritvora u Remetincu, nakon što je Vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas pobilo presudu Općinskog suda kojom je zbog malverzacija u tvrtki Tisak u srpnju osuđen na šest i pol godina zatvora. Njegov odvjetnik Anto Nobilo rekao je da je zadovoljan pobijanjem prvostupanjske nepravomoćne presude Općinskog suda, nakon koje je njegov branitelj pritvoren. "Ako će centri političke moći utjecati na presude samo je pitanje tko je sljedeći i zato mislim da je ovo dobar dan za hrvatsko pravosuđe", dodao je Nobilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙