FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 15,30 SATI

ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 7. prosinca 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) ne prihvaća povratak na staru formulu za usklađivanje mirovina, kako je predviđeno Predpristupnim ekonomskim programom (PEP), no spremna je pregovarati o novom modelu koji će zajamčiti da prosječna mirovina do kraja 2005. dosegne 50 posto prosječne plaće, kaže predsjednik HSU-a Vladimir Jordan. HSU će razvrgnuti koalicijski sporazum s HDZ-om bude li Vlada inzistirala na povratku na stari model usklađivanja mirovina, prema polovici zbroja rasta plaća i troškova života dva puta godišnje, rekao je Jordan na današnjoj konferenciji za novinare u povodu godišnjice suradnje HSU-a i Vlade.

ZAGREB - Saborski Klub zastupnika HNS/PGS-a optužio je danas vladajući HDZ da je dopunom Zakona o političkim strankama od prije nekoliko dana dokazao da je svoju istovjetnu odluku s početka godine donio protuzakonito, samo da bi, kako tvrde, kupio nezavisne zastupnike. HNS-ovac Nikola Vuljanić je na konferenciji za novinare rekao da je saborski Odbor za Ustav početkom godine odlučio da se 250 tisuća kuna, osim političkim strankama, iz proračuna dodjeljuje i nezavisnim zastupnicima i da je predsjednik tog Odbora, HDZ-ovac Dražen Bošnjaković tada tvrdio da je ta odluka donesena u skladu sa Zakonom.

ZADAR - Zadarska je policija prekršajno prijavila sedam osoba zbog isticanja ustaškog znakovlja na jučerašnjem skupu zadarske Udruge "Hrvatski domobran", doznaje se danas u zadarskoj Policijskoj upravi. U tijeku dosadašnje prekršajne obradbe slučaja jučerašnjeg isticanja neprihvatljivih znakova NDH na skupu ratnih veterana Udruge "Hrvatski domobran" zadarska je policija obradila sedam osoba i prijavila ih po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o javnom okupljanju, rekla je glasnogovornica zadarske Policijske uprave Sandra Jurinčić-Poljak. Po njezinim riječima obradba još nije gotova pa se ne isključuje da će prekršajnom obradom biti obuhvaćeno još osoba.

ZAGREB - Hrvatska stranka prava danas je oštro osudila i ogradila se od isticanja ustaške ikonografije u tijeku proslave Dana Hrvatskog domobrana jučer u Zadru, u kojem je sudjelovao i predstavnik te stranke. Ustaške odore i znakovlje, posebno isticanje slike generala Ante Gotovine uza sliku ustaškog poglavnika Ante Pavelića, šteti i Hrvatskoj i Gotovini, rekao je predsjednik HSP-a Anto Đapić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Najavio je da će HSP ubuduće uvelike voditi računa o sudjelovanju na obljetnicama i sličnim događajima kako se HSP više ne bi dovodio u kontekst nečega od čega se već više puta ogradio.

ZADAR - Zadarska gradonačelnica Ana Lovrin je, osudivši isticanje fašističkih simbola na jučerašnjem skupu Udruge "Hrvatski domobran" u Zadru, istaknula kako očekuje da državna tijela postupe u skladu sa zakonom. "Držimo da je riječ o gruboj manipulaciji i provokaciji, a poglavito da slici generala Ante Gotovine nije mjesto uza sliku Ante Pavelića", ističe u priopćenju gradonačelnica. Po njezinim riječima Gradsko poglavarstvo nije poslalo svog predstavnika na jučerašnji skup "Hrvatskog domobrana", a predsjednik Gradskog vijeća Davor Aras odazvao se na poziv koji je poslan njemu osobno.

ZAGREB - HNS-ov saborski zastupnik Srećko Ferenčak zatražio je danas od predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivana Jarnjaka da hitno sazove sjednicu Odbora kako bi se utvrdilo jesu li postojala, kako nagađaju mediji, dva različita izvješća o radu POA-e, od kojih je jedno dostavljeno predsjedniku Stjepanu Mesiću, a drugo premijeru Ivi Sanaderu. Ferenčakovu zahtjevu, doznaje se u HNS-u, priključili su se Ante Markov (HSS), Šime Lučin (SDP) i Damir Kajin (IDS).

ZAGREB - Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski ocijenila je danas da je braniteljska populacija medijski ignorirana, najavivši da će prosvjedovati pred zgradom Hrvatske televizije jer o njima izvješćuje samo kad je riječ o slučajevima, poput samoubojstva branitelja. Predsjednica Udruge Slavica Hruškar najavila je na konferenciji za novinare u Zagrebu da će prosvjedovati do Božića, jer je HTV javna televizija koja bi trebala štititi interese sudionika Domovinskog rata na temelju saborske Deklaracije o Domovinskom ratu.

ZAGREB - Vladin konačni tekst prijedloga zakona o javnim cestama SDP-ovci su danas u Hrvatskom saboru ocijenili "antigradskim" i lošim po lokalnu samoupravu, na koju se, tvrde, planiraju prebaciti svi troškovi za održavanje cesta, a oporba je kritizirala i predložena rješenja u vezi s davanjem koncesija. "Ovo je tipični antigradski zakon jer se gradovima i općinama nameću nove obveze bez prihoda", upozorio je u raspravi o navedenom Zakonu SDP-ovac Zvonimir Mršić. IDS-ovac Damir Kajin drži da se ceste, pa ni one državne ili autoceste, ne bi smjele davati u koncesije. Odluku o koncesijama do 33 godine donosila bi Vlada, a koncesije dulje od toga Hrvatski sabor.

GOSPIĆ - Trideset mladih obitelji primilo je danas ključeve 30 novih stanova koji su u središtu Gospića izgrađeni po Programu društveno poticane gradnje. Gradnja stanova stajala je 7,5 milijuna kuna, a grad Gospić je ustupio jedno od najljepših predjela i komunalnu infrastrukturu vrijednu oko milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Milan Kolić, čestitavši vlasnicima stanova useljenje. Četvorni metar stana stoji 757 eura, a u tri stambena bloka uređeno je i oko 500 četvornih metara poslovnog prostora.

ZAGREB - "Vodit ću ovu naciju, jer imam viziju, a ne kao Mesić državnu televiziju", izjavio je danas Boris Mikšić, prvi od desetak kandidata za predsjednika države koji je svoju kandidaturu predao Državnom izbornom povjerenstvu (DIP). 'Dečko s Trešnjevke', kako se naziva i kaže da je ostvario američki san, kandidaturu je potkrijepio potpisima 10.653 birača. Kao razloge zbog kojih bi građani baš njega trebali birati za predsjednika države, Mikšić navodi to što, kaže, neće biti predsjednik fikus, nego predsjednik koji će se zauzimati za snažno gospodarstvo, bolji standard građana, njihovo dostojanstvo. Službena izborna promidžba traje od 16. do 31. prosinca.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije i saborski zastupnik Branimir Glavaš danas je u ime županijskog HDZ-a darovao 100 tisuća kuna Humanitarnoj zakladi za djecu Hrvatske koju vodi Ankica Tuđman, supruga prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Umjesto za predsjedničku kampanju osječko-baranjski HDZ odlučio je taj novac, prikupljen u dobrotvornim akcijama, darovati Zakladi i potrebitoj djeci, rekao je Glavaš. Iz Osječko-baranjske županije Zaklada pomaže 71 dijete, od kojih je 13 djece poginulih i 30 djece razvojačenih branitelja, a ostalo su djeca iz siromašnih višečlanih obitelji.

SINJ - Alka i alkarski simboli neće se ubuduće moći rabiti u promidžbi kandidata za izbor predsjednika države kao do sada, odlučio je danas Upravni odbor Viteškog alkarskog društva. Izravan je povod za odluku kojom se "zabranjuje uporaba alkarskih simbola, odore, opreme i oružja u promidžbi" nedavan slučaj na skupu Hrvatskog bloka u Kninu kad su upotrijebljeni simboli i alkarska odora, doznaje se u Viteškom alkarskom društvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙